Piros figyelmeztetés a hőség miatt

A HungaroMet Zrt. piros fokozatú figyelmeztetést adott ki tizenkét vármegyére a hőség miatt, mely csütörtök éjfélig érvényes.

A meteorológiai szolgálat szerint az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. A veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Tolna vármegye területére adták ki a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést.

Továbbá, hét további vármegye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala – másodfokú figyelmeztetést kapott. Ezen területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett várható.

Három melegrekord is megdőlhet

Csütörtök mellett pénteken és szombaton is megdőlhet az országos melegrekord. Az Alföld középső, valamint déli-délkeleti részén várható már csütörtökön 40 fok, de szombaton akár ezt is meghaladhatja a hőmérséklet. A korábbi rekordok így alakultak az ország területén:

  • csütörtökön 38,5 Celsius fok Szerep községben 1922-ben,
  • pénteken ugyanebben az évben és ugyanezen a településen, illetve Egerben 38,9 Celsius fok,
  • szombaton 1991-ben Tokajban mértek 38,2 Celsius fokot.

A fővárosi rekordok is veszélyben lehetnek, melyek sorrendben az alábbiak: 37,2; 36,9 és 37,5 Celsius fok. Viszont nemcsak nappal, hanem éjjel is rendkívül meleg lesz, minden éjjel eléri a 20 fokot, szombaton akár 25 is lehet, emiatt várhatóan a napi minimum hőmérséklet is megdől.

A hétvégén is nagyon meleg lesz, akár 40 fokra is lehet számítani. A napsütést frissítő záporok, zivatarok zavarhatják meg, és a szél többfelé élénk, erős lesz.

A nagy melegre való tekintettel csütörtöktől tűzgyújtási tilalmat rendelt el Magyarország teljes területére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A fővárosban kérdeztük a járókelőket, milyen trükkökkel élik túl az extrém meleget. Aki nem tud elmenekülni a betondzsungelből vízpartra a héten, azoknak bizony kemény napjai lesznek.