Tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az országban

Az országot érintő hőségriadó miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bejelentette, hogy 2024. július 11-től, csütörtöktől Magyarország egész területén érvénybe lép a tűzgyújtási tilalom.

A Nébih szerdai közleménye szerint a kánikula miatt a tilalom a magyarországi erdőkre, a vasút és közút menti fásításokra, valamint a kijelölt tűzrakóhelyekre is kiterjed. Emellett a parlag- és gazégetés is tilos lesz ebben az időszakban.

Az ország egész területén a kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ahol a tilalom nem érvényes, ott is lehetőség szerint zárt égésterű eszközöket, például elektromos vagy gáz grillt használjanak a nyílt láng használata helyett, mert a nyitott égésterű szén, esetleg fatüzelésnél az égő, izzó, parázsló növényi részek (zsarátnokok) több száz méterre is képesek elrepülni, majd meggyújtani az ottani növényzetet és éghető anyagot, ezzel veszélyeztetve a növény- és állatvilágot, az emberi életet és anyagi javakat.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket is.

További információk a tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu weboldalakon érhetők el, ahol a lakosság tájékozódhat az aktuális helyzetről és az előírásokról. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról, és a tűzgyújtási szabályokról elhelyezett térképen, illetve a kapcsolódó információs anyagokból is lehet tájékozódni.

Azt kérik a lakosságtól, hogy fokozottan ügyeljen a tűzgyújtási tilalom betartására, hiszen a felelős magatartással hatalmas környezeti és vagyoni kár előzhető meg.