Megszülte gyermekét egy nő, majd a kórházban hagyta

Az Uzsoki utcai kórházban egy nő néhány napos csecsemőjét hagyta magára, és mivel nem mondott le a szülői jogairól, az örökbefogadási folyamat nem kezdődhet el. Az ilyen esetek sajnos nem számítanak ritkaságnak, az említett intézményben például havi rendszerességgel fordulnak elő.

Az RTL híradója szerint a kórház Facebook-oldalán közzétett információk alapján körülbelül egy hónapja történt az eset. Ficzere Andrea, a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kisbaba egy idő után vagy csecsemő otthonba, vagy nevelőszülőkhöz kerülhet, mivel jelenleg nagyon kevés hely áll rendelkezésre, ezért a szülészeten kell maradnia.

Az intézmény vezetője az Inforádióban is felhívta a figyelmet a problémára, megjegyezve, hogy az Uzsoki utcai kórházban havonta legalább egy ilyen eset történik, de úgy véli, hogy más helyeken is előfordulhatnak hasonló helyzetek. Miskolcon például harminc rendezetlen jogállású babát gondoznak, és a Népszava információi szerint a csecsemőosztályt tehermentesítő otthon is megtelt.

A helyzet javítására júliusban hatályba lépett egy törvénymódosítás, amely szerint a kórházban hagyott gyermekekre is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az inkubátorban hagyott babákra. Ez azt jelenti, hogy amennyiben hat héten belül sem a szülők, sem más hozzátartozó nem jelentkezik, akkor elindulhat az örökbefogadás.

Rétvári Bence államtitkár szerint az elmúlt időszakban átlagban havi kétszáz érintett gyermek volt a kórházakban, miközben több ezer alkalmassági határozattal rendelkező, örökbefogadásra várakozó szülő van. Ficzere Andrea a törvénymódosítást komoly előrelépésnek és óriási lehetőségnek tartja a kórházban hagyott gyermekek számára.

A változásokat üdvözlik a civil szervezetek is, bár úgy vélik, hogy a szoros határidők extra terheket rónak az érintett kórházakra.