Microsoft és Apple kilép az OpenAI igazgatótanácsából

A Microsoft és az Apple visszalépett az OpenAI igazgatótanácsában betöltött megfigyelői szerepüktől, ami a mesterséges intelligencia feletti befolyásért folyó versenyben a trösztellenes szabályozó hatóságok egyre erősödő ellenőrzését tükrözi.

A Microsoft, amely korábban jelentős összeget fektetett be a ChatGPT létrehozójába, levelet küldött az OpenAI-nak, amelyben bejelentette, hogy kilép az igazgatótanácsból. A jövőben az OpenAI részvényeseinek szervezett üléseken fog részt venni, szavazati joga eddig sem volt. Az Apple-től is hasonló szerepvállalást vártak, azonban a Microsoft döntését követően az OpenAI-nak nem marad igazgatósági megfigyelője.

Az európai szabályozó hatóságok a múlt hónapban jelezték, hogy vizsgálatot indítanak a Microsoft és az OpenAI közötti kizárólagos technológiahasználati megállapodások miatt. Ez a lépés rávilágít a Microsoftra nehezedő nyomásra, amelyet a vállalat a Windows és a Copilot AI platformok piaci pozíciójának erősítésére használhat fel az OpenAI szolgáltatásainak segítségével.

A Bloomberg jelentése szerint az Egyesült Államokban is trösztellenes vizsgálatot indítottak a Microsoft ellen, hogy feltárják, vajon a cég visszaél-e erőfölényével a mesterséges intelligencia területén.

A Microsoft a közelmúltban tett nyilatkozatában kifejtette, hogy az OpenAI igazgatótanácsa jelentős előrelépést tett, és a vállalat irányítása is megfelelő, ezért már nem tartják szükségesnek a korlátozott megfigyelői szerep fenntartását.

A Microsoft, amely az Azure felhőalapú számítástechnikai szolgáltatást is üzemelteti, más befektetésekkel kapcsolatban is szembesülhet kérdésekkel. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft nem értesítette megfelelően a trösztellenes hatóságokat az Inflection AI-val kötött üzletéről, amelynek keretében 650 millió dollárt fizetett a startupnak az AI-szoftverének licenceléséért.

Az OpenAI hálás a Microsoftnak a bizalomért, és optimistán tekint a jövőbeli sikeres partnerség elé. Steve Sharpe, az OpenAI szóvivője köszönetet mondott a Microsoft eddigi munkájáért a tanácsban, és bízik a további együttműködésben.

A döntés hátterében a trösztellenes aggodalmak állnak – az elmúlt hónapokban egyre több szabályozó szerv nézte ferde szemmel a Microsoft és az OpenAI együttműködését, az EU például január elején kezdte vizsgálni a dolgot.

Ahogyan a Microsoft, úgy az Apple és a többi partner is az újonnan létrehozott részvényesi meetingeken fog részt venni a jövőben.