Magyarország átvette az EU tanácsának soros elnökségét

Magyarország 2011 után másodszorra vált az Európai Unió tanácsának soros elnökévé, és ezt egy különleges tárgy, egy staféta szimbolizálja. A váltóbotot, amely az atlétikai váltóversenyekhez hasonlatosan jelképezi a vezetői pozíció átadását, Belgiumtól vettük át 2024. július 1-jén.

A Magyar Házban, amely Brüsszel szívében található és a magyar diplomácia új székhelye, Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi akkreditált nagykövete mutatta be a stafétát. A díszes tárgy, amelyen a "1 July 2024 Brussels" felirat olvasható, egy vitrines szekrényből került elő.

Kovács Tamás Iván büszkén mutatta be a fémből és bőrből készült ereklyét, hangsúlyozva, hogy nagy becsben tartják és büszkék a stafétára. A Magyar Ház, amely korábban a belga pénzügyminisztérium épülete volt, 2021-ben került magyar tulajdonba, 10 millió euróért, azaz körülbelül 3,9 milliárd forintért.

Az épületet 21 millió euró (8,25 milliárd Ft) értékben teljeskörűen felújították, így a teljes költség 31 millió euróra (12,15 milliárd forint) rúg. Minden egyes termet úgy alakítottak ki, hogy legyen benne valamilyen magyar vonatkozás, mint például az Andrássy szalonban, ahol az eredeti magyar kékfestés technikája és motívumai jelennek meg.

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke ünnepi beszédében kijelentette, hogy Európát és az európai embereket felelősséggel kívánják szolgálni, és céljuk, hogy összehozzák a kontinenst.