Lamine Yamal üzenete a kritikusoknak az Eb-elődöntő után

A spanyol válogatott 16 éves sztárja, Lamine Yamal, aki a pályán már bizonyított, úgy érezte, szükséges válaszolnia azoknak, akik a Spanyolország-Franciaország Eb-elődöntő előtt kritizálták.

Az Európa-bajnokság döntőjébe jutott spanyol csapat fiatal tehetsége, Yamal a győzelem ünneplése során egy tévékamerához fordult, és a "Habla, habla!" szavakat kiáltotta, ami magyarul annyit jelent: "beszélj, beszélj!". Ezt a gesztust sokan úgy értelmezték, hogy a Barcelona játékosa ezzel Adrien Rabiotnak, a francia válogatott középpályásának üzent, aki a mérkőzés előtt arról beszélt, hogy nyomást kell gyakorolniuk Yamalra.

Yamal a pályán is megmutatta, hogy a kritikák nem hatják meg: a 21. percben éppen Rabiot mellett, mintegy 25 méteres távolságból lőtt gólt, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb gólszerzője az Európa-bajnokságok történetében. A spanyol válogatott ezzel a találattal egyenlített, majd nem sokkal később a vezetést is átvette, és végül győzött, így bejutott az Eb-döntőbe. Franciaország már nem tudott válaszolni a spanyolok góljaira, és így Yamal, aki a keddi mérkőzés legjobbjának is megválasztották, vasárnap már 17 évesen léphet pályára az Eb-döntőben.

A győzelem ünneplése során azonban egy váratlan esemény is történt: a spanyol válogatott csapatkapitánya, Alvaro Morata egy elcsúszó biztonsági őrrel ütközött, aki egy pályára rohanó szurkolót próbált megállítani. Morata az ütközést követően látványosan sántított, de szerencsére nem sérült meg súlyosabban. A spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis de la Fuente szerint "Úgy látjuk, hogy semmi komoly. Fáj neki, de semmi komoly" – nyugtatta meg a rajongókat. Morata 75 percet játszott a meccsen, és a csapat továbbra is számíthat rá az Eb-döntőben.

A torna egyik meglepetése volt, hogy a kisebb csapatok, mint Svájc és Törökország is nagyon jól vizsgáztak, bár végül kiestek a negyeddöntőkben. A nagy csapatok közül sokaknak csalódást okoztak, kivéve a spanyolokat, akiknek minden meccse élvezetes volt a szurkolók számára. Az angol válogatott, amely szerencsével jutott el a legjobb négyig, és a svájciak ellen büntetőkkel győzött, a hollandokkal szemben lép pályára az elődöntőben. Sokak szerint az angolok eddigi teljesítménye alapján nem érdemelnék meg, hogy ezen a szinten versenyezzenek, de a csapatban vannak kiemelkedő egyéni képességű játékosok. Horváth Charlie, zenész szerint a hollandok jobb játékot nyújtottak a törökök ellen, és ők azok, akiknek szurkol a másik elődöntőben.

Vincze Ottó, volt futballista szerint a spanyolok meccsterve tökéletes volt, és éppen emiatt dominálták az összecsapást, különösen a második játékrészben, amikor nem hagytak levegőt a franciáknak. A spanyol válogatott győzelme egy percig sem forgott veszélyben, és a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, Franciaország, egy közepes teljesítményű Eb-t futott. Vincze kíváncsian várja a döntőt, amelynek favoritja számára a hispán gárda, függetlenül az ellenféltől.