Kína vizsgálatot indít az EU piacvédelmi intézkedései ellen

Kína bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Európai Unió által a külföldi támogatásokra vonatkozóan bevezetett gyakorlatok ellen, hogy megállapítsa, ezek az intézkedések akadályozzák-e a szabadkereskedelmet. A vizsgálatot a Kínai Gépipari és Elektromos Termékek Import és Export Kereskedelmi Kamara kérésére indítja a pekingi kereskedelmi minisztérium (MOC), és 2025. január 10-ig kell befejezniük.

A vizsgálat kiterjed a vasúti, a nap- és szélenergia, valamint a biztonsági berendezések ágazataira, amelyekben az EU korábban vizsgálatokat folytatott kínai vállalatok ellen. Az Európai Bizottság például a kínai szélturbinagyártókat és a napenergia-ipari vállalatokat vizsgálta, mivel állítólag állami támogatásokkal szereztek tisztességtelen versenyelőnyt, és egy állami tulajdonban lévő kínai vonatgyártó cég ajánlatát is vizsgálta a bolgár közlekedési minisztérium pályázatán.

A MOC szerint az EU "razziaszerű" vizsgálatokat hajtott végre kínai vállalatok ellen, többek között a mozdonyok, a fotovoltaikus energia, a szélenergia és a biztonsági ellenőrző berendezések gyártása terén. Kína ezeket az uniós gyakorlatokat kívánja most megvizsgálni.

Brüsszel szerint Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat alkalmaz, mint például az állami támogatásokkal létrehozott túlzott termelési kapacitás, amelyek a nemzetközi piacokat elárasztják termékeikkel, különösen a fotovoltaikus iparban. Emellett az EU átmeneti büntetővámokat vezetett be a Kínában gyártott elektromos autókra, amelyeket a BYD és más cégek gyártanak, és amelyekre a gyanú szerint illegális állami támogatást kapnak. Peking válaszul bejelentette, hogy dömpingellenes eljárást kezdeményez az EU-ból származó sertéshús és hústermékek, valamint a konföderáció országaiból érkező szeszes italok ellen.