Újraszámlálás: Karácsony előnnyel vezet Vitézyvel szemben

Információink szerint a június 9-ei főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása során Karácsony Gergely előnye 105 szavazattal nőtt Vitézy Dáviddal szemben, így szerdán kora délutánra 146 szavazattal vezet. Az újraszámlálás második napja után azonban Karácsony előnye tovább nőtt, és jelenleg 200-250 szavazattal vezet. Egyes kerületekben jelentősebb eltéréseket is találtak, például a XIII. kerületben 67 Karácsonyra leadott szavazatot korábban tévesen Vitézyhez soroltak, amit az újraszámlálás során helyesbítettek.

Vitézy Dávid szerint az újraszámlási folyamat eddig korrekten zajlik, és hangsúlyozta az automatikus újraszámlálás fontosságát az ilyen szoros szavazatkülönbségek esetén. Az újraszámlálást Vitézy alkotmányjogi panasza nyomán a Kúria rendelte el, és a Nemzeti Választási Bizottság szavazatszámlálói kezdték meg a munkát.

A szavazatszámlálás nyilvános, nemzetközi megfigyelők, a Kúria képviselői, valamint a jelöltek delegáltjai is jelen vannak. A Várban kaotikus körülmények között zajlott a számolás, de a legtöbb helyen problémamentesen haladnak.

Az újraszámlálás terve szerint a folyamat három napon át tart, július 9. és 11. között, és a végső eredményt július 12-én, pénteken hirdetheti ki a Nemzeti Választási Bizottság. Az újraszámlálás csütörtökön a fennmaradó 8 kerülettel zárul, bár Vitézy Dávid szerint a budapesti szavazatok maradék egyharmadát számolják újra.

A Karácsony által megbízott megfigyelők feladatai között szerepel, hogy ellenőrizzék a szavazólapokat tartalmazó urnák és kötegek sértetlenségét, valamint azt, hogy a szavazatokat helyesen sorolták-e be.

A Kúria a június 9-i választás eredményét hagyta helyben, amelyen Karácsony Gergely 324 szavazattal nyert. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után Karácsony előnye csökkent, de a főpolgármesteri címét megtartotta. Karácsony a győzelme ellenére is kérelmezte a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését, de a Kúria ezt elutasította.

Vitézy Dávid a Kúria döntése után alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amelynek eredményeképpen most újraszámolják az érvényes szavazatokat. Vitézy szerda délután telefonon elmondta, hogy az újraszámlálás első két napja után körülbelül 1200 szavazat minősítése változott, és mindkét jelölt számára előfordultak hibák. A hibásan máshoz számolt érvényes vagy a tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma mára összesen eléri az 1200-at, de a nagy számú hibásan rögzített szavazat azonban nem változtatott a végeredmény érdemi részén az eddigi információk szerint, továbbra is Karácsony Gergely vezet.

Hivatalos végeredmény péntekre várható, amikor az NVB egyesével fogja megvizsgálni azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak.