Újraszámlálás után Karácsony előnye jelentősen nőtt, de újraválasztása még mindig kérdéses

A szavazatok újraszámlálása során Karácsony Gergely előnye jelentősen nőtt a főpolgármester-választáson, ezt Vitézy Dávid jelentette be Facebook-oldalán. Az újraszámlálással azonban Karácsony újraválasztása továbbra is kérdésessé vált.

A főpolgármester-választáson eddig több mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott meg az újraszámlálás következtében. Vitézy Dávid, az LMP jelöltje, akit a Fidesz is támogatott Szentkirályi Alexandra visszalépése után, azt írta, hogy voltak olyan szavazatok, amelyeket tévesen számoltak érvényesnek, illetve voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva.

Az újraszámlálás során Karácsony Gergely előnye az első napon még nőtt is, és a Telex információi szerint a második nap végére már csaknem másfél száz szavazattal vezetett Vitézy Dáviddal szemben. A szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása a következő napokban folytatódik. Az újraszámlálást nemzetközi megfigyelők előtt, az ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonyolítják le, a június tizennegyedikei újraszámlálásához hasonlóan az esemény most is sajtónyilvános.

Vitézy Dávid június 12-én 226 nyilatkozatot adott le az FVB-nek, amelyekkel alátámasztotta az újraszámlálás iránti kérelmét. A nyilatkozatokban szavazatszámláló bizottsági tagok arról számoltak be, hogy a szavazókörökben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat, különösen azokat, amelyeken Szentkirályi és Vitézy mellett is szerepelt az "X". Az Átlátszó információi szerint azonban a nyilatkozatok több mint fele – legalább 114 darab – valótlan volt, mivel a szavazókörökben nem volt ilyen érvénytelen szavazat.

A 13. kerületben, ahol a legnagyobb arányú Karácsony-győzelem született, a szavazatok újraszámlálása során eddig két darab érvényes Karácsony-szavazatot találtak a Vitézy-szavazatok között. A kerületben összesen nyolcvanhét szavazókör volt, és az újraszámlálást kétkörös ellenőrzéssel végzik. A 444 információi szerint a XIII. kerületben több mint hatvan olyan szavazatot találtak, amelyeket Karácsony Gergelyre adtak le, de tévesen Vitézy Dávid szavazatai közé voltak betéve, és ezek következtében összesen száz-száztíz közötti vokssal nőhet Karácsony Gergely fölénye a kerületben.

Karácsony Gergely újraválasztása még mindig kérdéses, mivel az eredeti negyvenegy szavazatos előnye jelentősen megnőtt, de a végső eredmény még nem ismert. Karácsony közölte, hogy csak azt az újraszámlálást fogadja el tisztességesnek, aminél a sajtó nyilvánossága előtt bontják fel az urnákat és kötegeket, és végzik el az újraszámlálást. Vitézy is garanciákat kért: ő azt írta, ilyen szoros eredmény bármelyik fejlett demokráciában újraszámlálást hozott volna.

A júniusi kilencedikei európai parlamenti, önkormányzati és főpolgármesteri választás utáni pénteken huszonötezer szavazatot kellett a sajtó előtt átnézniük az NVB-tagoknak az Alkotmány utcai székházban, most ennek a harminckilencszeresét kell újraszámlálniuk, és szombatig újból eredményt hirdetnek. Az újraszámlálás, amelyet Vitézy alkotmányjogi panasza után a Kúria rendelt el, csütörtökig tart, és pénteken lehet meg a hivatalos végeredmény.

Az érvénytelen szavazatok után az érvényesek újraszámolását is elrendelte a Kúria, így ismét kérdésessé vált Karácsony Gergely újrázása. A folyamatot nyomon követő forrásunk szerint az első napon 140 szavazattal nőtt Karácsony előnye, szervezett csalás gyanúja azonban nem vetődött fel.

A Kúria vasárnap elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámlálását. A döntést megelőzően a hivatalban levő főpolgármester mindössze 41 szavazattal vezetett az LMP és a kampányhajrában már a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid előtt. Az 0,005 százalékos különbség azután alakult ki, hogy az érvénytelennek minősített szavazatokat a főváros egész területén újraszámolták. Ez csaknem 25 ezer szavazatot jelentett, ám most ennek a harminckétszeresét, közel 782 ezer érvényes szavazólapot számolnak újra – ezúttal nem a választási iroda székházában, hanem kerületenként.

A voksok újbóli összesítése kedden kezdődött, és csütörtökön ér véget. A részeredményekről nem közölnek hivatalos információt, de Vitézy kedden azt írta, hogy abban a nyolc kerületben, ahol már végeztek a számlálással, legalább 270 szavazat minősítése változott. Ez a hatszorosa a két jelölt közötti különbségnek, ám Vitézy úgy tudja, a végeredmény érdemben nem változott, minimálisan még nőtt is Karácsony előnye. A Népszava a főpolgármester környezetéből úgy értesült, Karácsony 105 szavazattal növelte előnyét az újraszámlálás első napján. A 24.hu a folyamatot követő forrásától úgy értesült, hogy ennél valamivel nagyobb mértékben, 140 szavazattal nőtt Karácsony előnye az első napon.

A számlálást végző Nemzeti Választási Bizottság pénteken ül össze, hogy megvitassa a problémás szavazólapokat, és a tervek szerint még ezen a napon eredményt hirdet.

Karácsony Gergely június 27-én át is vette főpolgármesteri megbízólevelét, de Vitézy alkotmányjogi panasza után az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria a főpolgármester-választás eredményét jóváhagyó végzését, és új eljárást kellett lefolytatnia, ami után a legfőbb bírói fórum azt a döntést hozta, hogy újra kell számolni az összes leadott szavazatot.

A Kúria által elrendelt újraszámlálás második napja után Vitézy Dávid szerint az érvényes vagy tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma mára összesen eléri az 1200-at, ami a köztük lévő eredeti 41 szavazatnyi különbség harmincszorosa. A politikus szerint ez is az újraszámlálás szükségességét igazolja. Szerdáig összesen 16 kerületben nézték át újra a voksokat, és a Nemzeti Választási Bizottság egyik tagja szerint jelenleg Karácsony Gergely 200-250 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben. A hátralévő kerületekben csütörtökön számolnak majd, a végeredményt pénteken közli majd a Nemzeti Választási Bizottság.