Három nő meggyilkolása miatt hajtóvadászat indult egy férfi ellen Hertfordshire-ben

Három nő holttestére bukkantak egy családi házban Hertfordshire-ben, Bushey városában, és a rendőrség Kyle Cliffordot gyanúsítja a gyilkosságok elkövetésével. A 26 éves férfi ellen hajtóvadászatot indítottak, aki feltehetően fegyverrel, egy számszeríjjal volt felszerelve.

A tragédia áldozatai a BBC Five Live lóversenyeket közvetítő kommentátorának, John Huntnak a családtagjai voltak. A férfi 61 éves felesége, Carol és 25, illetve 28 éves lányai, Louise és Hannah is az életüket vesztették a támadásban. A Guardian szerint a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy senki ne próbálja megközelíteni a gyanúsítottat, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget, ha bármi információjuk van Clifford hollétéről. A rendőrség szerint a férfi a Hertfordshire megyében, Észak-London közelében lehet.

A kelet-angliai mentőszolgálat szóvivője megerősítette, hogy a bejelentést július 9-én, kedden este 7 óra körül kapták meg, és a helyszínre több mentőegység is érkezett, köztük három mentőautó, egy rohamkocsi és két mentőhelikopter, de a három nő életét már nem tudták megmenteni. A Sky News jelentése szerint a rendőrök három, feltehetőleg egymással rokonságban álló nőt találtak súlyos sérülésekkel, akik nem sokkal később a helyszínen meghaltak.

A BBC élő hírfolyamában folyamatosan követik az eseményeket, és a szomszédok is megszólaltak, akik szerint a közösséget mélyen megrendítette a történtek, és az áldozatokat mint barátságos embereket ismerték. Rob Hall főnyomozó szerint „Kyle Clifford még mindig Hertfordshire-ben vagy Észak-Londonban lehet, az ügy komolysága miatt pedig mindenkitől azt kéri, hogyha látják a feltehetőleges elkövetőt, vagy tudják hol van, azonnal tárcsázzák a 999-es vészhívót”. A civileknek azt tanácsolták, hogy ne lépjenek közel a férfihoz, ugyanis még mindig nála lehet az elkövetéshez használt fegyver.

Szerda kora délután a rendőrség sajtótájékoztatót tartott, ahol részleteket ismertettek a támadásról és üzentek a szökésben lévő gyanúsítottnak, Kyle Cliffordnak, hogy vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel. Yvette Cooper brit belügyminiszter sokkolónak nevezte a tragédiát, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és arra kérte az állampolgárokat, hogy segítsék a rendőrség munkáját. A Daily Mail szerint az áldozatokat meg is kötözte a gyilkosuk, és a gyanúsított, Kyle Clifford a fiatalabbik lány, Louise volt barátja lehet. Jon Simpson főfelügyelő a kamerák előtt üzent Cliffordnak, hogy ha látja az adást, jelentkezzen a rendőrségen, és figyelmeztette a lakosságot, hogy ha bárki látja a gyanúsítottat, kerüljék el, mert még mindig nála lehet a gyilkos fegyver.

A rendőrség szerda délután helikoptereket láttak körözni az észak-londoni Enfield Hilly Fields környékén, mielőtt behatoltak egy üres ingatlanba a környéken. Ezt követően egy közeli általános iskolához mentek, amelyet lezártak, miután megtalálták a gyanúsított autóját. A rendőrség figyelmeztette a lakosságot, hogy Cliffordnak fegyvere lehet és veszélyes, ezért ha látják, ne közelítsék meg, hanem azonnal hívják a 999-es segélyhívót. A sajtótájékoztatón a hertfordshire-i rendőrség arra kérte Cliffordot, hogy "lépjen kapcsolatba a rendőrséggel". A Belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy 2011 és 2021 között majd 10 emberölés történt a szigetországban számszeríjjal, ezért szigorítanák annak tartását. A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy Kyle Clifford 2022-ben rövid ideig a brit hadsereg katonája volt. Szerdán automata fegyverekkel felszerelt rendőri alakulatok bevonásával nagyszabású hajtóvadászat zajlott Clifford kézre kerítésére London északi városrészeiben és a szomszédos Hertfordshire megyében.

A hajtóvadászat végül szerda este sikeresen zárult, amikor a rendőrség őrizetbe vette Cliffordon az észak-londoni Enfield kerületben. A gyanúsítottat sérülten találták meg és orvosi ellátásban részesítették, sérüléseinek okát és súlyosságát a közlemény nem részletezi, de azt leszögezi, hogy az elfogás közben nem történt rendőrségi fegyverhasználat.