Gyermeket mentettek a Börzsönyben kiszáradás miatt

A Börzsöny Speciális Mentői szerdán egy kiszáradás miatt bajba jutott gyermekhez siettek a Csóványos térségében.

Az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők diszpécsere és az Országos Mentőszolgálat munkatársai értesítették a hegyimentőket, hogy egy 13 éves fiú és édesapja túrázás közben rosszul érzik magukat. A gyermek állapota különösen aggasztó volt, aki kiszáradt és hőártalmakat szenvedett. Az ügyeletes riasztotta a készenlétben lévő állományt, így két hegyimentő azonnal két terepjáróval indult a szokolyai bázisról a helyszínre, miközben egyeztettek a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem műveletirányításával és a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóságot is készenlétbe helyezték. Az Országos Mentőszolgálat esetkocsija is útnak indult Királyrét felé, hogy ott vegye át a sérülteket.

A riasztást követően 40 perc múlva a hegyimentők már a Csóványoson találkoztak a bajbajutott túrázókkal. A férfi elmondása szerint Márianosztra felé túráztak Nógrád irányában, de Égéstető környékén fogyott el a vízük, és a kaldera kopasz, napsütötte szikláin a fiú állapota tovább romlott. A hegyimentők itallal látták el őket, majd tájékoztatták a hegyimentő ügyeletet, hogy további segítségre nincsen szükség, speciális mentést nem kell végezni, hanem terepjáróval elszállítják őket a Királyréti Csemege Büfé előtt várakozó mentőhöz.

További félórás utazás után a hegyimentők megérkeztek Királyrétre, ahol átadták őket az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. A mentősök a kivizsgálásuk után megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, ezért édesapja kíséretében további vizsgálatokra a váci kórházba szállították őket.

A HungaroMet legmagasabb, vörös fokozatú figyelmeztetést adta ki tizenkét megyére csütörtök éjfélig, emellett további hét megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Előbbi megyék esetében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat, utóbbiaknál pedig 27 Celsius-fok felett.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat és az Országos Mentőszolgálat felhívta a figyelmet a rendkívüli melegre való tekintettel a túrázókat, hogy a szokásosnál legalább kétszer annyi vízzel induljanak útnak, és a legmelegebb órákban kerüljék a kopár hegygerinceket, valamint úgy tervezzék az útvonalat, hogy az ideális túrahelyszín az alacsonyan fekvő, sűrű erdős völgyek legyenek.

Az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján július 12-ig az ország egész területére elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. A következő napokban is harmadfokú riadó lesz, és valószínűleg az abszolút hőségrekord is meg fog dőlni, ami annyit tesz, hogy soha nem volt még ilyen meleg Magyarországon. A túrázóknak ezért különösen fontos, hogy elegendő vizet vigyenek magukkal, ha a családdal hegyet másznak.

Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az NNGYK és a katasztrófavédelem, majd hozzátették: még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá kérték, hogy aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is, ezért nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid-érzékelőt működtetni.