Gázaváros lakóit felszólították a város elhagyására

Az izraeli hadsereg arra utasította Gázaváros lakóit, hogy hagyják el a várost, és a várostól délre fekvő területekre vonuljanak, hogy elkerüljék a harcokat. A BBC szerint a repülőgépekből ledobott szórólapokon keresztül értesítették a lakosságot, hogy a "veszélyes harci zónának" nevezett területet hagyják el a kijelölt biztonságos útvonalakon, melyek Deir al-Balah és al-Zawaida óvóhelyeire vezetnek. Gáza városa a Gázai övezet északi részén van, még legalább negyedmillióan próbálnak túlélni a városban.

Az ENSZ mélységes aggodalmát fejezte ki a kiürítési parancs miatt, és az elmúlt két hét során többször is előfordult, hogy az izraeli erők kiürítésre utasították a város egyes részeit. Ezt követően az izraeli csapatok behatoltak azokba a területekbe, ahol a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád erőit csoportosították át az év eleje óta.

A harcok továbbra is tartanak, miközben Katarban újraindultak a közvetett tárgyalások Izrael és a Hamász között egy lehetséges tűzszünetről és túszszabadítási megállapodásról. A tárgyalásokban Egyiptom, az Egyesült Államok és Izrael hírszerzésének vezetői vesznek részt, de eddig nem történt előrelépés a fegyverszünet és a túszok elengedésének ügyében.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdai közleményében bejelentette, hogy éjszakai "terrorellenes műveletet" hajtottak végre a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád ellen, akik az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (Unrwa) egyik gázavárosi székházában tevékenykedtek. A művelet során először biztosítottak egy folyosót a civilek evakuálásához, majd közelharcban végeztek a terroristákkal.

Az IDF továbbá tájékoztatott arról, hogy több tucat harcost öltek meg Gázaváros egyik keleti kerületében, Shejaiya körzetben, és egy földalatti alagútvonalat is felszámoltak az elmúlt nap folyamán.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala kedden „megdöbbentőnek” nevezte az IDF intézkedését, amely a lakosokat a város elhagyására kényszeríti. Figyelmeztettek arra is, hogy Deir al-Balah területe már így is túlzsúfolt a Gáza más területeiről kitelepített palesztinokkal, az infrastruktúra gyenge, és korlátozott a humanitárius segítséghez való hozzáférés.

A Gázai övezetben működő ENSZ-iskolák kétharmadában már jelentős károk keletkeztek az októberben kezdődött háborúban. Csak az elmúlt négy nap során négy iskolát ért támadás, mondta Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója. „Kilenc hónapja nézzük, hogyan folytatódnak a könyörtelen, véget nem érő gyilkosságok, a pusztítás és a kétségbeesés. Gáza nem gyermekeknek való hely” - tette hozzá az igazgató, azonnali tűzszünetre szólítva fel a feleket. „A nemzetközi humanitárius jog égbekiáltó figyelmen kívül hagyása nem válhat új normává”.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala kedden adta ki szakértői jelentését, mely szerint Izrael szisztematikusan éhezteti a gázai lakosságot, ami népirtásnak minősül. „Kijelentjük, hogy Izrael szándékos és célzott éheztetési kampánya a palesztin nép ellen a népirtó erőszak egyik formája, és éhínséget eredményezett Gáza egész területén” - áll a jelentésben. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minden eszközzel helyezze előtérbe a humanitárius segélyek szárazföldi szállítását, vessen véget az izraeli ostromnak, és valósítsa meg a tűzszünetet.