Már szenátorok is vitatják Joe Biden győzelmi esélyeit

Hét demokrata kongresszusi képviselő után már néhány szenátor is megkérdőjelezte az elnök esélyeit. Michael Bennet a CNN-nek elmondta, hogy földcsuszamlásszerű vereségre számít Trump ellen, emiatt a jelöltségről való lemondásra szólította fel Bident.

A regnáló amerikai elnök szerint le tudja győzni ellenfelét, és folytatta az egyeztetéseket kulcsszövetségeseivel, miután megvitatta a demokrata kongresszusi képviselőkkel a továbbiakat kedden. A héten reflektorfénybe kerül az elnök a NATO-csúcs vendéglátójának szerepében, amelyen Ukrajna segítségnyújtása van terítéken.

Csütörtök délután pedig további intenzív figyelemben fog részesülni, amikor a washingtoni csúcs helyszínén tart sajtótájékoztatót. Chuck Schumer, a szenátus demokrata vezetője megismételte keddi üzenetét: "Joe-val vagyok."

Hank Johnson georgiai kongresszusi képviselő szerint itt az ideje feltörni a sortűz-bizottságot Biden körül. Elismerte, hogy szörnyű vitát folytatott Trumppal, de a szavazók túlnyomó többsége őt akarja jelöltjének. De máshol az egyet nem értés továbbra is fennáll. Egy New Jersey-i képviselő, Mikie Sherrill nyilvánosan kérte az elnököt, hogy ne induljon az újraválasztásáért, ugyanis a léc, amit meg kellene ugrania túl magas. Csatlakozott más kongresszusi hangokhoz, köztük Adam Smith-éhez, aki korábban elmondta a BBC-nek, hogy a párt egy erősebb üzenetet vár jelöltjétől.

Bennet szerint az elnöknek meg kell fontolni a választási verseny folytatását – írta meg a BBC. "Trump úton van a választási győzelem felé és akár földcsuszamlásszerű győzelmet arathat" − vélte Bennet. Két másik szenátor is elárulta a CNN-nek, hogy úgy hiszik, Biden nem nyerhet, habár egyikük sem ismerte el ezt nyilvánosan. George Stephanopoulos korábbi demokrata nem hiszi, hogy az elnök további négy évet képes szolgálni. A NATO-csúcson részt vevő diplomaták közül egy névtelenül elmondta, hogy nem tudja elképzelni, hogy még további négy évig a posztján maradjon.

Richard Blumenthal amerikai szenátor is csatlakozott azokhoz a demokrata törvényhozókhoz, akik aggodalmukat fejezték ki Joe Biden elnökjelöltsége kapcsán. Blumenthal szerint Trump győzelme alapvetően fenyegetheti az Egyesült Államok demokratikus berendezkedését és jövőjét, és komolyan fél attól, hogy Bident nem fogják újraválasztani. Úgy véli, a Demokrata Párt mihamarabb tisztáznia kellene, ki lesz a hivatalos jelöltjük a közelgő választásokon.

A találgatások azonban tovább folytatódnak, hogy ki vehetné át Joe Biden helyét, amennyiben ő visszalépne. Kamala Harris alelnök ugyan rendelkezik támogatókkal, de egy Las Vegasi gyűlésen ő maga is elismerte, hogy az elnök igazi harcos. Biden kételkedőinek elmondta, hogy hívják ki őt, ha merik, habár bevallotta, hogy elcseszte a Trump elleni vitát. Riválisa szerint Harris jobb kihívója lehetne a Fehér Házért való küzdelemben.

Végül Trump az ügy kapcsán azt állította ellenfeléről: "Rendelkezik egóval és nem akar kilépni."

George Clooney, a híres színész és élethosszig tartó demokrata, a New York Timesban megjelent nyílt levelében arról írt, hogy Joe Bidennek vissza kell lépnie az elnökjelöltségtől, különben Donald Trump magabiztos sikert fog aratni az őszi amerikai választásokon. Clooney szerint Biden nem tudja megnyerni az idő elleni küzdelmet, és a pártjának fel kell hagynia azzal, hogy úgy tesznek, mintha 51 millió ember nem látta volna azt, amit mindenki látott. A színész úgy véli, a demokrácia zűrzavaros, de a pártot és a választókat felpezsdítené, ha kimondanák az igazat. Clooney szerint Biden egy hős, aki megmentette a demokráciát 2020-ban, és szükség van rá, hogy 2024-ben újra megtegye. A színész állítólag számos szenátorral, kongresszusi taggal és kormányzóval tanácskozott az ügyről, és a magánbeszélgetések szintjén mindenki ezen a véleményen van, függetlenül attól, hogy ki mit mond a nyilvánosság előtt. „Homokba dughatjuk a fejünket, és imádkozhatunk a csodáért novemberben, vagy pedig kimondhatjuk az igazat” – írta Clooney. Egy hónappal ezelőtt Clooney szervezte meg a Biden-kampány eddigi legnagyobb adománygyűjtő eseményét, ahol összesen 28 millió dollárt szedett be szponzoroktól Hollywoodban, egyetlen este alatt.

Nancy Pelosi, a Demokrata Párt egyik legbefolyásosabb politikusa és Biden közeli barátja, ma erősen utalt rá, hogy az elnök komolyan fontolgatja a visszalépést. Pelosi szerint Bidennek azt kellene tennie, amit dönt, és bár semmi konkrétat nem mondott, nyilvánvalóvá vált, hogy az elnök fontolgatja a visszalépést. Ian Krager, Pelosi szóvivője később tisztázta, hogy a demokrata politikus támogatja Joe Bident, de hangsúlyozta, hogy a verseny kritikus jelentőségű, mivel Donald Trump elnöksége katasztrófa lenne az ország és a demokrácia számára. Azok a demokrata politikusok, akik Joe Biden visszalépését szeretnék, azzal érvelnek, hogy egy másik jelöltnek nagyobb esélye van legyőzni Trumpot és ez most a legfontosabb dolog. Pelosi az 1980-as évek óta ül a Kongresszusban, volt már házelnök és többször volt a Demokrata Párt frakcióvezetője is a Képviselőházban.