Chipeladások növekedése

Május hónapban jelentős növekedést mutattak a chipeladások világszerte, 49,15 milliárd dollár értékben értékesítettek chipeket, ami 19,3 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest és 4,1 százalékkal haladja meg az idei áprilisi szintet.

A SIA elnök-vezérigazgatója, John Newfer pozitívan látja az ágazat jövőjét, kiemelve, hogy a félvezetők globális piaca 2024-ben minden eddig eltelt hónapban kétszámjegyű éves növekedést ért el, a májusi eladások pedig 2022 áprilisa óta a legmagasabb mértékű növekedést mutatják.

Régiók szerinti bontásban májusban Észak- és Dél-Amerikában 43,6 százalékos, Kínában 24,2 százalékos, az ázsiai és csendes-óceáni és egyéb régiókban 13,8 százalékos növekedést regisztráltak az előző év azonos hónapjához képest. Ezzel szemben Európában 9,6 százalékos, Japánban pedig 5,8 százalékos csökkenést tapasztaltak.

Az áprilisi adatokhoz képest a chipeladások Észak- és Dél-Amerikában 6,5 százalékkal, Japánban 1,6 százalékkal, Kínában 5 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni és egyéb térségekben 3 százalékkal emelkedtek, míg Európában 1 százalékos csökkenést mutattak.

A félvezetőipar globális értékesítése a tavalyi évben 8,2 százalékkal, 526,8 milliárd dollárra csökkent a rekordszintű, egy évvel korábbi 574,1 milliárd dollárról. 2022-ben Európában 4 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg más régiókban, mint Észak- és Dél-Amerikában 5,2 százalékkal, Kínában 14 százalékkal, Japánban 3,1 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni régióban és másutt 10,1 százalékkal csökkent a chipeladás.

A SIA, amely az amerikai félvezetőipar körülbelül 99 százalékát és más országok chipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli, fontos szereplője a globális félvezetőpiacnak.

A félvezetők egyre nagyobb eladásai természetesen meglátszanak a gyártók bevételein is. Az iparágban vezető cég, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) például 28 százalékkal tudta növelni a kasszájába befolyó összeget. A TSMC ügyfelei között olyan technológiai óriások vannak, mint az Apple vagy az Nvidia.