Óvóhely-építési láz söpör végig Németországon

Németországban és Magyarországon is egyre többen építenek bunkereket, hogy felkészüljenek egy esetleges háborús helyzetre. A német városok új óvóhelyek létesítését szorgalmazzák, míg a kritikusok szerint ezek a létesítmények már nem nyújtanak elegendő védelmet a modern fegyverekkel szemben.

A berlini BSSD Defence cég óvóhelyeket épít magán-, katonai használatra és cégek részére, ahol egy egyszerű „menekülőszoba” költsége nagyjából 20 ezer euró, míg egy tágasabb bunker ára ennek majdnem a tízszerese. A járvány idején megugrott a kereslet, és Ukrajna orosz megszállása után ismét fokozódott az érdeklődés. Mario Piejde, a BSSD műszaki igazgatója szerint senki sem számított arra, hogy Európában ismét hagyományos háború tör ki.

Magyarországon is több cég specializálódott az óvóhelyek építésére, amelyeket például az „óvóhely építés” keresőkifejezéssel lehet megtalálni. Németországban a belügyminisztérium egy „menedékkoncepció” tervet dolgozott ki, amely a polgári védelem korszerűsítését célozza, beleértve kétezer hidegháborús bunker felújítását. A német katasztrófavédelem szerint a meglévő óvóhelyek közül csak egy negyedük jelölt ki nyilvános menedékhelyként, és ezek sem mind állnak használatra készen.

Finnországban ezzel szemben 5500 óvóhelyet tartanak nyilván, amelyekben 900 ezer ember találhat azonnal fedezéket. A teljes német lakosság védelméhez még 210 100 további bunkert kellene építeni, amelyek kivitelezése 25 évig tartana és több mint 140 milliárd eurót emésztenének fel. Piejde szerint a lakosság védelmét elhanyagolták az elmúlt 35 évben, és bár a technológia nemigen változott, a fegyverzet sokkal korszerűbb lett.

A bunkerek építésének hatékonyságát azonban megkérdőjelezik a szakemberek, mivel Oroszországnak már vannak olyan hiperszonikus rakétái, amelyek percek alatt elérhetik Európa bármely városát. A Witteni Egyetem biztonsági intézetének igazgatója szerint a mai reakcióidő sokkal rövidebb, mint a második világháború idején volt. Hans-Walter Borries, a Bundeswehr tartalékos ezredese szerint gyakorlatilag nincs idő a lakosság riasztására, és a német kormány is tisztában van azzal, hogy a központi bunkerek helyett a lakóépületeken belül kialakított védett terek lehetnek biztonságosabbak. Borries szerint a modern nukleáris töltetek sokkal pusztítóbbak, és csak az Alpok mélyén eltemetett bunkerekben lehetne túlélni egy ilyen támadást, de a pusztítás után senki sem akarna előbújni.