Amerikai tőzsdeindexek új csúcsokat döntenek

A szerdai kereskedés során az amerikai tőzsdeindexek, köztük a Nasdaq és az S&P 500 új rekordmagasságokat értek el, amit a nagy kapitalizációjú részvények, mint az Nvidia kiváló teljesítménye is támogatott.

Az S&P 500 index átlépte az 5600-as szintet, ami először történt meg a történelemben, és ezzel ötödik napközbeni rekordját állította fel. A Nasdaq is hasonló rekordokat döntött meg, ami a befektetők számára pozitív jelzés a héten várható fontos inflációs adatok és második negyedéves eredmények előtt.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerint az amerikai gazdaság már nem túlfűtött, ami szintén hozzájárulhatott a piacok bizakodó hangulatához. Powell féléves kétnapos kongresszusi meghallgatása során optimista hangot ütött meg, és úgy vélekedett, hogy a Covid-járvány, a különböző nemzetközi fegyveres konfliktusok, illetve az ellátási láncok problémái ellenére is elkerülhető a recesszió, amit ő "puha landolásnak" nevezett. Emellett a piaci szereplők még az idén kamatvágásra számítanak szeptember környékén, több mint 72% esélyt látva egy 25 bázispontos csökkentésre a CME Fedwatch Tool előrejelző rendszer szerint.

Az Nvidia részvényei jelentős, 2,4%-os emelkedést mutattak, közel háromhetes csúcson zárva a szerdai kereskedést. A Micron Technology, az Advanced Micro Devices és az ON Semiconductor részvényei is több mint 3%-os növekedést értek el, míg a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. második negyedéves bevételi növekedése tovább erősítette a pozitív hangulatot a piacokon.

Az Alphabet (Google anyavállalata) és a Microsoft részvényei is emelkedést mutattak, előbbi 0,7%-kal, utóbbi 0,2%-kal növekedett. Az Apple részvényei is rekordmagasságokat értek el, 1,6%-os erősödéssel, és a cég a nap egyik nagy nyertese lett, mivel több mint 1,5%-kos növekedéssel megelőzte a Microsoftot és ismét a legértékesebb vállalat lett a világon. A Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az Apple 2024-es célja 10%-kal növelni az iPhone eladásokat tavalyhoz képest, elsősorban az AI-képes iPhone-ok keresletfelhajtó erejére számítva.

A befektetők figyelmét a héten még további makrogazdasági adatok is lekötik, mint például a csütörtöki fogyasztói árindex (CPI) és a pénteki termelői árindex (PPI) jelentések.

A New York Stock Exchange-en (NYSE) több mint kétszer annyi részvény emelkedett, mint amennyi csökkent, 2,66:1 arányban, míg a Nasdaq-on is pozitív volt a tendencia, 1,47:1 arányban.

A szakértői vélemények a tőzsde megállíthatatlannak tűnő emelkedése ellenére megoszlanak a jövőt illetően, ugyanis egyre több indikátor utal a trendfordulóra is. Példának okáért a CBOE VIX volatilitási index – közismertebb nevén a „félelemindex” vagy „hangulatindex” – példátlanul alacsony szintje is erre utal. Általánosságban elmondható, hogy a VIX akkor emelkedik, amikor a piaci aggodalmak növekednek, és fordítva, azonban minél alacsonyabban áll a VIX annál inkább nő a valószínűsége a piac visszaesésének, korrekciójának is.