Tomahawk-rakéták telepítése Németországba

Az Egyesült Államok és Németország bejelentette, hogy 2026-tól kezdődően nagy hatótávolságú csapásmérő képességeket telepítenek Németország területére, beleértve az SM-6 rakétákat, Tomahawk cirkálórakétákat és hiperszonikus fegyvereket.

Az 1987-es Középtávú Nukleáris Erők Szerződése (INF-szerződés) korábban betiltotta az 500 kilométernél nagyobb hatótávolságú rakéták telepítését, amelyhez több európai ország is csatlakozott, köztük Németország, Magyarország, Lengyelország és Csehország, és ezek az államok megsemmisítették rakétáikat.

2019-ben azonban az Egyesült Államok kilépett az INF-szerződésből, azzal az indokkal, hogy Oroszország nem tartja be a szerződés feltételeit, mivel kifejlesztette a 9M729-es földi indítású cirkálórakétát, amely megsérti a szerződés előírásait. Oroszország ezt a vádat tagadta és moratóriumot hirdetett ezen típusú rakéták fejlesztésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszországnak újra el kell kezdenie a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris célra alkalmas rakéták gyártását, mivel az Egyesült Államok újraindította ezek gyártását és gyakorlatozásra Dániába, sőt a Fülöp-szigetekre is vitte őket. Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkvának lépnie kell, mivel az USA már lépett ezen a területen.

Forrás: Reuters