Az első F-16-os vadászgépek útjukra indultak Ukrajnába, miközben új békekonferencia szervezése is napirenden

Hosszas előkészületek és tárgyalások után megkezdődött az F-16-os vadászgépek szállítása Ukrajnába, melyeket a tervek szerint az év folyamán már be is vetnek a harcokban.

Az F-16 Fighting Falcon könnyű vadászrepülőgépeket eredetileg az 1970-es években tervezték, és 1979 óta állnak szolgálatban, többek között az Egyesült Államok légierejében, amely Irakban és Afganisztánban is használta őket. Az Egyesült Államok tavaly augusztusban engedélyezte, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küldhessen Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háláját fejezte ki Dániának, Hollandiának és az Egyesült Államoknak a segítségért, és reményét nyilvánította ki, hogy további harci repülőgépeket sikerül majd beszerezniük.

A szakértők szerint bár a vadászgépek önmagukban nem hoznak jelentős változást a frontvonalakon, de hasznosak lehetnek azok ellen az orosz helikopterek ellen, amelyek az orosz ellenőrzés alatt álló területekről indítják rakétáikat ukrán célpontok ellen. A HIMARS rakétavető rendszer ugyanis kevésbé alkalmas ezek a célpontok elleni fellépésre, mivel a célpontok túl közel vannak hozzá, míg a vállról indítható rakéták számára már túl távoliak.

Ezzel párhuzamosan Ukrajna egy új békekonferencia összehívását tervezi még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt, amelyen Oroszország is részt venne. A Bloomberg hírügynökség szerint a kezdeményezés célja, hogy még az Oroszországgal való kapcsolatfelvétel előtt letegyék az igazságos béke alapjait. A júniusi svájci békekonferencián 90 ország vett részt, de Oroszországot nem hívták meg, és több állam alacsonyabb szintű diplomáciai küldöttséggel képviseltette magát.

A washingtoni Reagan Intézetben tartott beszédében Zelenszkij elnök sürgette az Egyesült Államokat, hogy segítsen megszervezni a második csúcstalálkozót, amely "erőteljesebb és valóban döntő legyen". A svájci csúcstalálkozó középpontjában a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság és az elrabolt gyermekek visszaszolgáltatása állt, és ezeken a területeken lehetne felvenni a kezdeti kapcsolatot az orosz tisztviselőkkel. Egy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy az amerikai választások előtt egy második csúcstalálkozót terveznek.