Szuverén Nemzetek Európája: új EP-frakció és pártcsalád a Mi Hazánk részvételével

Szerdán hivatalosan is megalakult az Európai Parlamentben a Szuverén Nemzetek Európája nevű frakció és pártcsalád, amelynek a Mi Hazánk is tagja.

A frakcióalakítás hírét Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke jelentette be, ahol "történelmi napnak" nevezte az eseményt, és előrevetítette, hogy további csatlakozók is várhatók a jelenlegi 28 képviselő mellett. A Szuverén Nemzetek Európája frakció kilenc országból származó képviselőket tömörít, és a létrehozásához szükséges minimális létszámot, a 23 képviselőt is meghaladja.

A frakció tagjai között szerepel az Alternatíva Németországnak (AfD), a bolgár Újjászületés, a lengyel Konföderáció, a spanyol "Vége a bulinak" párt (SALF), a szlovák Republika, a francia Visszahódítás (Reconquête), a litván Emberek és Igazságosság Uniója, valamint a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) képviselői. A Mi Hazánk képviseletében Borvendég Zsuzsanna vesz részt az EP munkájában, miután Toroczkai László visszalépett a párt listájának első helyéről.

A frakció elutasította a román SOS Románia csatlakozási kérelmét, amit Toroczkai azzal indokolt, hogy a Fidesz korábban nem volt képes kizárni a magyarellenes AUR román pártot az ECR frakcióból. A magyar kormánypártok ezzel szemben a Patróták Európáért nevű csoportot hozták létre, amely a harmadik ilyen jellegű frakció az Európai Néppárttól jobbra.

Az új frakció megalakulása annyiban pikáns, hogy az AfD-t éppen szélsőséges nézetei és túl szoros moszkvai-pekingi kapcsolatai miatt zárták ki az azóta megszűnt Identitás és Demokrácia frakcióból. A Szuverén Nemzetek Európája frakcióban az AfD lesz a domináns erő 15 EP-képviselővel, ami a tagság felét jelenti.

Toroczkai László szerint a Mi Hazánk kérésére utasították el az SOS Romania csatlakozását, ami a romániai magyar etnikai kisebbség elleni fellépéséről ismert, például Nagy-Romániát akarja „visszaállítani”. Toroczkai azt is kiemelte, hogy a Mi Hazánk sikerrel járt ott, ahol a Fidesz nem, utalva arra, hogy az AUR-t felvették az ECR frakciójába.

A Szuverén Nemzetek Európája tehát a nyolcadik képviselőcsoport lesz az Európai Parlamentben, de a testületen belül valószínűleg nem sok befolyásuk lesz, mivel semmilyen szakbizottságot nem kapnak meg, és a többi frakció nem fog velük szóba állni a szélsőjobboldali csoportok bojkottja miatt. A frakció tagjai közötti történelmi sérelmek miatt sok feszültség várható a klubon belül.

Az új pártcsalád elnöke az AfD EP-képviselője, René Aust lett, akit szerda délután már meg is választottak.