Az Airbnb betiltása nem oldja meg a lakhatási válságot

Az Airbnb és más rövid távú bérbeadási platformok betiltását sok városban fontolgatják a lakhatási válság lehetséges megoldásaként, de a Bloomberg szerint ez nem feltétlenül jelenti a probléma megoldását.

Barcelonában már életbe léptették az Airbnb betiltását, és New Yorkban is tervezik hasonló intézkedések bevezetését. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hosszú távú bérleti díjak nem feltétlenül csökkennek az ilyen típusú korlátozások hatására. Egyes vélemények szerint a rövid távú bérbeadási szolgáltatások, mint az Airbnb, csökkentik a hosszú távú bérlakások kínálatát és emelik a bérleti díjakat.

A cikk kiemeli, hogy egy erős közösséghez erős gazdaság szükséges, amelyhez a turizmus is hozzájárul. A turisták pénzt költenek helyi éttermekben, boltokban és szórakozóhelyeken, így jövedelmet generálva a helyiek számára. Az Airbnb betiltását támogatók ritkán hoznak fel érveket a turizmus csökkenése és annak negatív gazdasági hatásai ellen.

A rövid távú bérbeadás korlátozása csökkentheti a piac rugalmasságát is. Nagy események, mint például az olimpia idején, a megnövekedett szálláshely iránti keresletre rugalmasan lehet reagálni azzal, hogy az emberek kiadják a lakásukat, és elutaznak.

A rövid távú bérbeadás a szállodaipar demokratizálását is elősegíti, és erősíti a turizmust. A kormányzatok néha az Airbnb-t használják bűnbakként saját kudarcaik elfedésére. A turisták által okozott zaj vagy rendetlenség problémáira más megoldások is léteznek, nem szükséges a teljes tiltás.