A magyar U18-as fiú vízilabda-válogatott világbajnoki címvédése

A magyar U18-as fiú vízilabda-válogatott megvédte világbajnoki címét, miután a Buenos Aires-i torna döntőjében 12–10-re legyőzte Szerbiát. A csapat villámrajtot vett, és bár a szerbek az első találatot szerezték meg, a magyarok hamar összeszedték magukat, fordítottak és magabiztosan hozták le a hajrát.

A torna nyitónapján elszenvedett 13–12-es vereség után a magyar válogatott visszavágott az ősi riválisnak a fináléban. A csoportkörben még fordulatos volt az első félidő, de a másodikban a szerbek elléptek, a magyarok azonban egy huszáros hajrával zártak, bár az utolsó másodpercekben elhibázott ötméteres miatt vereséget szenvedtek. Mindkét csapat azóta csak győzelmeket aratott, így nem véletlenül jutottak el a döntőig.

A döntőben Tóth András emberelőnyt használt ki az egyenlítéshez, majd Balogh Botond fóros pattintásával a magyarok kerültek előnybe. Benedek Mór, a 2020-ban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor fia, két góllal is hozzájárult az első nyolc perc kétgólos magyar előnyéhez. Az első negyed igazi gólgálát hozott, a magyarok 6-4-re nyerték ezt a játékrészt.

A második negyedben Simon Balázs egy kipattanót követően talált be, de a szerbek is tartották a lépést. A nagyszünet előtt csökkentették a különbséget, így az előnyből egy gól maradt. A harmadik negyedben a szerbek egyenlítettek, majd átvették a vezetést, de Lugosi Csongor és Simon Balázs góljaival a magyarok ismét előnybe kerültek. A harmadik negyed 2-2-es döntetlennel zárult.

A zárónegyed elején a VAR nem talált semmi kifogásolnivalót, a szerbek egyenlítettek, de Simon Balázs és Haverkampf Bence góljaival a magyarok ismét növelték az előnyt. Borbély Sándor védéseivel és Simon újabb találatával a magyar válogatott megtartotta előnyét. Az utolsó játékrészben 9-9 után végig vezetett Magyarország, és 3-2-re nyerte ezt a negyedet.

Az utolsó percben Korényi Balázs időt kért, hogy megnyugtassa a csapatot. A szerbek nem tudtak élni az utolsó esélyükkel, így a magyar válogatott megvédte a világbajnoki címét és visszavágott a nyitómeccsért.

A győztes csapatban Simon Balázs 4, Balogh, Benedek, Tóth 2-2, míg Haverkampf és Lugosi 1-1 góllal zárt. Simon Balázst választották meg a döntő legértékesebb játékosának, Korényi Balázs pedig a torna legjobb edzője lett. A legjobb kapusnak Szitás Dávidot választották. Érdekes párhuzamra hívta fel a figyelmet a Magyar Vízilabda-szövetség és az Academy Waterpolo is: Benedek Tibor 1989-ben, 17 évesen nyerte meg pályafutása első aranyérmét az U17-es Európa-bajnokságon, fia pedig ugyancsak 17 évesen szerezte meg első aranyérmét a mostani U18-as vb-n, ráadásul a szövetség szerint "a legenda újjáéled, a mi szemünk pedig picit nedvesebb a szokásosnál is".

(Nyitóképünkön Benedek Mór látható. Fotó: Magyar Vízilabda-szövetség)