André Kertész 130 – Egy csoda Budapesten

A világhírű magyar fotóművész, André Kertész születésének 130. évfordulójára rendezett kiállítássorozat záró tárlata, A felejtés csele – Válogatás André Kertész polaroidjaiból, 2024. július 3-án nyílt meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A tárlaton negyven polaroidkép tekinthető meg, melyeket a 70-es és 80-as években készített a művész, és amelyek egy 2021-ben megvásárolt nagyobb gyűjtemény részét képezik. André Kertész a polaroid fényképezőgép használatával azonnali eredményt ért el, ami különösen izgalmas lehetett a technológiai vívmányok megjelenése előtti időkben. A művész saját lakását alakította át műteremmé, ahol a fény és árnyék kontrasztjait kihasználva, korábbi felvételeit új kontextusba helyezve alkotott. Kertész gyászmunkájának eredményeként született polaroidok a from my window című albumában is megjelennek, amelyek a tárlat legcsodálatosabb darabjai közé tartoznak.

A kiállítást megnyitó Haris László fotográfus szerint a látogatók egy csodába léphetnek be, amikor megtekintik a polaroidokat. Haris kiemelte Kertész művészi bátorságát, amellyel a kor technológiai újításait használta. A kiállítás kurátora, Fisli Éva történész, a Történeti Fényképtár muzeológusa a franciaországi Kertész-archívumban végzett kutatásával járult hozzá az életmű és a gyűjtemény fehér foltjainak kitöltéséhez.

André Kertész gyermekkorát a Teleki téren töltötte, majd katonaként bejárta az Osztrák–Magyar Monarchiát, és 31 éves korában Párizsba emigrált. A nácizmus elől Amerikába menekült, de New York sosem vált igazi otthonává. Ennek ellenére nem költözött haza az Egyesült Államokból, de többször hazalátogatott, és Szigetbecsén 50 saját fényképet ajánlott fel a községnek. Szigetbecse André Kertész Emlékházként őrzi a művész emlékét.

A felejtés csele – Válogatás André Kertész polaroidjaiból című kiállítás 2024. szeptember 1-ig látogatható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.