Karácsony Gergely átvette főpolgármesteri megbízólevelét

Karácsony Gergely, Budapest újraválasztott főpolgármestere, átvette megbízólevelét a Fővárosi Választási Bizottság elnökétől, miután a választási eljárásról szóló törvény alapján 2024. június 26-án jogerősen is megerősítette választási győzelmét.

Karácsony a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, de a történetnek ezzel nem volt vége: Vitézy kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony előnye 41 voksra csökkent. A főpolgármester ezután egy új választás reményében a Kúriához fordult, de a testület, ahogy Vitézy Dávid két kerületre vonatkozó kérvényét is, elutasította.

Karácsony korábban azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha megismételnék a főpolgármester-választást, de ezúttal mindenféle politikai és jogi manipuláció nélkül. A Kúria döntése után kijelentette, hogy nem mond le a főpolgármesterségről, és azoknak kellene lemondaniuk, akik megpróbálták félrevezetni a budapesti választókat és nem voltak képesek tiszességes újraszámlálást végrehajtani. Az ATV Egyenes beszéd műsorában kifejtette, hogy a választást többféleképpen manipulálták, például a Fidesz két jelöltet indított, majd az egyik az utolsó pillanatban visszalépett a másik javára, ami szerinte a választók szándékos és tudatos félrevezetése volt.

A Fővárosi Választási Iroda közleménye szerint az új fővárosi közgyűlés 32 képviselőből és Karácsony Gergely főpolgármesterből fog állni. A jelenlegi közgyűlés tagjainak mandátuma 2024. szeptember 30-án jár le, míg az újonnan megválasztott testület tagjainak megbízatása 2024. október 1-jén lép érvénybe.

Budapest Főváros Önkormányzatának megválasztott képviselői néhány nappal korábban, június 24-én már átvehették megbízólevelüket.

"Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, és ezzel arra biztatott, hogy folytassuk a zöld, szolidáris és szabad Budapest építését. És köszönöm azoknak is, akik nem rám szavaztak, mert ezzel arra biztattak, hogy dolgozzunk még jobban! Vágjunk bele!" – írta nem sokkal ezelőtti Facebook-bejegyzésében a régi-új főpolgármester.

Tegnap hivatalos lett Karácsony győzelme

A Blikk is megírta, hogy Karácsony Gergely szerda délután osztotta meg a közösségi oldalán a Kúria döntését, amelynek értelmében a következő 5 évben is ő lesz Budapest főpolgármestere. Hosszas posztban emlékezett vissza arra, miként zajlott a választás és az újraszámlálás, majd bejelentette azt is, hogy nem mond le a főpolgármesterségről. A Kúria döntését követően kijelentette, hogy elfogadja a független magyar bíróság döntését, és nem fogja megtámadni, nem megy tovább az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte a Kúria egy független testület, az Alkotmánybíróság azonban nem az.

Vitézy Dávid, az alulmaradt főpolgármester-jelölt, a közösségi oldalán reagált a Kúria döntésére az idei főpolgármester-választás eredményével kapcsolatban. Gratulált Karácsony Gergelynek, ugyanakkor megjegyezte: „Rendkívül aggasztónak tartom a város szempontjából azt az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek; a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket; és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek”.