Tátrai zergeszámlálás eredményei

Idén is megtörtént a tátrai zergék számlálása, amely során összesen 793 egyedet regisztráltak, ami kisebb szám a tavalyi 816-hoz képest, és a zoológusok nem elégedettek az eredménnyel.

A Tátrában véget ért a tavaszi zergeszámlálás, amely során a számlálók 589 zergét számoltak a hegység szlovák, és 204-et a lengyel oldalán, amint azt a Magas-Tátra Info közölte. A zergék nem veszik figyelembe a határokat, így a felosztás mesterséges, hiszen a magashegyi réteken szabadon legelésznek.

A zoológusok szerint a zergepopuláció kismértékű csökkenése aggodalomra ad okot, azonban a megszületett gidák számát pozitívan értékelik, a szlovák oldalon 56, a lengyel oldalon pedig 24 újszülöttet jegyeztek fel. Erika Feriancová, a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa szerint az eredménnyel nem lehetnek elégedettek, mivel több zergét szeretnének látni a Tátrában, de az újszülöttek számával elégedettek lehetnek, és várják az őszi számlálás pontosabb adatait.

A zergeszámlálást 120 ember végezte, akik a TANAP munkatársai és önkéntesek közül kerültek ki, és nem csak a zergéket, hanem áfonyavirágot fogyasztó medvéket és a fejük felett köröző szirti sasokat is megfigyelték a számlálás során.

A cikkhez mellékelt borítókép illusztráció, egy a Szegedi Vadasparkban született zergegidát ábrázol.