A Fidesz kétharmados győzelme nem garantált a jövőben

A Nézőpont Intézet modellszámítása szerint a Fidesz-KDNP kétharmados többséget ért volna el az országgyűlésben az európai parlamenti választások eredményei alapján, annak ellenére, hogy támogatottságuk 10 százalékponttal csökkent. Azonban a választási rendszerek eltérő logikája miatt ez a számítás jelentős torzításokat tartalmazhat, mivel az EP-választások arányos rendszere és az országgyűlési választások vegyes rendszere másfajta választói magatartást eredményez.

Az országgyűlési választásokon az egyéni képviselők mellett pártlistákra is szavazunk, ami befolyásolhatja a kisebb pártok iránti támogatást, míg az arányos rendszerben a szavazók hajlamosabbak lehetnek kisebb pártokra szavazni.

A Fidesz támogatottsága az EP-választáson 25 százalék volt, míg az országgyűlési választáson a nem Fideszre és nem Tisza Pártra szavazók aránya csak 11 százalék. Ez jelentős különbség, amelyet a modellszámításoknak figyelembe kellene venniük.

A győzteskompenzáció nélkül a Fidesznek 2014 óta nem lett volna meg a kétharmados többsége a parlamentben. A győzteskompenzáció a győztes jelöltre leadott „szükségtelen” szavazatokat is figyelembe veszi, ami plusz mandátumokat jelent a kormánypártnak.

A választásföldrajzi elemzés szerint a Tisza Párt több választókerületben is közel állt a győzelemhez, és az ellenzéki szavazók átszavazási hajlandósága jelentős lehet egy országgyűlési választáson. A Fidesz támogatottsága egyes megyékben nőtt, míg másokban csökkent az elmúlt években.

A Fidesz-KDNP a szavazatok 44 százalékával újabb kétharmadot szerezhetett volna, de a Tisza Párt már komoly kihívót jelenthet, ha megfelelő jelöltekkel és az ellenzéki szavazók átszavazásával készülnek a választásokra.