Szaúd-Arábia a megújuló energia felé fordul

Szaúd-Arábia hatalmas megújulóenergiás felmérést indított, amelynek célja, hogy az országban minden lehetséges helyszínen felmérjék, hol termelhető a legtöbb energia széllel vagy nappal. Az olajkirályságban éves szinten tíz paksi erőműnyi kapacitással tervezik bővíteni a megújulóenergia-termelést.

Az országban 1200 állomást létesítenek a kutatási projekt keretében, hogy meghatározzák, hol érhető el a legtöbb kiaknázható megújuló energiaforrás. Az energiaügyi miniszter, Abdul-Aziz bin Szalman bin Abdul-Aziz asz-Szaúd a Nemzeti Megújulóenergia Programot példátlan vállalkozásnak nevezte, amely során 850 ezer négyzetkilométernyi területet vizsgálnak meg.

A szaúdi kormány tervei szerint a megújulóenergia-termelési kapacitás évente 20 gigawattal nőne, és 2030-ra 100-130 gigawatt közötti termelési kapacitást szeretnének elérni. Ezáltal Szaúd-Arábia vezető megújulóenergiás exportőrré válhatna, nemcsak elektromos energia, hanem zöld hidrogén előállítása terén is.

A fejlesztések célja, hogy 2030-ra az ország energiafelhasználásának 50 százalékát megújuló forrásokból fedezzék. Ezzel összehasonlítva, Magyarország jelenlegi beépített megújuló energiatermelő kapacitása valamivel több mint 6 gigawatt, amit a tervek szerint 2030-ra megdupláznának.