Orbán Viktor Emmanuel Macronnal tárgyal Párizsban

Európai körútja során Orbán Viktor miniszterelnök Róma után Párizsba érkezik, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel fog tárgyalni.

A magyar kormányfő hétfőn Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel tárgyalt Rómában, ahol a témáik között szerepelt az orosz-ukrán háború és Magyarország uniós elnökségi programja is. „Megtárgyaltuk az ukrajnai konfliktust, és álláspontjaink nem mindig egyformák, de nagyra értékelem a magyar álláspontot az EU-ban és a NATO-ban, amely lehetővé teszi a szövetségesek számára, hogy fontos döntéseket hozzanak akkor is, ha nem értenek egyet” – mondta Meloni közös sajtótájékoztatójukon. Nemrég azonban Meloni, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) populista frakció vezetője nemet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, amikor az kérte, hogy a Fidesz csatlakozhasson az ECR képviselőcsoportjához. Orbán Viktor azonban Rómában kijelentette, hogy pártja nem fog belépni az ECR képviselőcsoportba az EP-ben, mert annak tagja a szerinte magyarellenes román AUR, bár az AUR már várná a Fideszt a soraiba.

Orbán Viktor utazása következő állomásaként Párizsba repül, ahol szerdán fogadja őt az Elysée-palotában a francia államfő. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szerint a találkozón a július elsején kezdődő féléves magyar EU-elnökség célkitűzéseit tekintik majd át. A francia elnöki hivatal megerősítette, hogy a tárgyalás szerdán délután egy órakor kezdődött.

Orbán Viktor pénteken Olaf Scholz német kancellárral folytatott kétoldalú megbeszélést Berlinben, ahol a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adta meg. Az MTI beszámolója szerint a megbeszélésnek két témája volt: az európai ügyek és a német-magyar kétoldalú kapcsolatok. A németországi látogatás során Orbán Viktor konvoját baleset érte, amelyben egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült.

A német sajtóban közben Orbán rózsaszín nyakkendőjéről is cikkeztek, a német-magyar Eb-meccs előtt három és fél órával Orbán szerda a stuttgarti polgármesterrel, Frank Nopperrel és Baden-Württemberg miniszterelnökével is találkozott az Új Kastélyban. A Stuttgarter Zeitung már a címében kiemelte, hogy a sport állt a találkozó és a fogadás középpontjában, a politika tabu volt.

A magyar miniszterelnök a tárgyalás után nagy eséllyel egyből Brüsszelbe utazik majd, ahol az uniós állam- és kormányfők a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson másodszor próbálnak majd dönteni az uniós intézmények személyi kérdéseiről. Bár sokan arra számítottak, hogy a politikusok már a június 17-ei informális EU-csúcson megállapodnak a pozíciókban, a döntés a rendes EU-csúcsra csúszott. Az EU-csúcsot a 444 is a helyszínről követi majd.