Az amerikai lakásárak emelkedése meghaladja a várakozásokat, de a kamatcsökkentés még várat magára

Az FHFA és az S&P/Case-Shiller lakásárindexek adatai szerint az amerikai lakásárak jelentős emelkedést mutattak az előző év azonos időszakához képest, meghaladva ezzel az elemzői várakozásokat, miközben a Federal Reserve egyik döntéshozója szerint még nem jött el a kamatcsökkentés ideje.

Az FHFA lakásárindexe 6,3%-os növekedést regisztrált éves szinten, ami bár kisebb az előző hónapban mért 6,7%-os emelkedésnél, mégis erős növekedést jelent. Az S&P/Case-Shiller lakásárindexe még ennél is nagyobb, 7,2%-os emelkedést mutatott, ami szintén alulmúlja az előző havi 7,5%-os növekedést, de felülmúlja az elemzők által várt 6,9%-os prognózist.

A lakásárak emelkedésének hátterében elsősorban a szűkös lakáskínálat áll, amit a csökkenő tranzakciószámok is alátámasztanak. A vásárlók óvatossága a kedvezőtlen finanszírozási feltételek miatt is megfigyelhető.

Michelle Bowman, a Federal Reserve kormányzótanácsának tagja szerint még nincs itt az ideje a kamatok csökkentésének, mivel továbbra is vannak felfelé mutató kockázatok az inflációval kapcsolatban, ráadásul az infláció a korábban vártnál ragadósabbnak tűnik. A Fed évek óta adatvezérelt üzemmódban működik, így ha a gazdasági adatok hirtelen romlani kezdenének, a döntéshozók véleménye gyorsan változhatna. Bowman szerint decemberben sincs még itt az ideje a kamatvágásnak, és a kínálati oldalról már nem várható érdemi javulás.

A Federal Reserve legutóbbi kommunikációja alapján a jegybank elsődleges célja az infláció csökkentése marad, amíg az amerikai gazdaság erős marad. Ezért a jelenlegi ingatlanpiaci lassulás nem képezi a jegybank fő aggodalmának tárgyát.

Bowman szerint a koronavírus utáni nagyobb gazdasági növekedés a többi fejlett országhoz képest elsősorban a bevándorlásnak és a fiskális programoknak köszönhető. Ugyanakkor megjegyzi, hogy bizonyos földrajzi területeken a bevándorlás jelenlegi szintje is felhajtja az albérletárakat, különösen azokban a régiókban, ahol a lakáskínálat alacsony. Az amerikai gazdasággal kapcsolatos korábbi nézetek szerint a termelékenység-növekedés tartósan magas maradhat, de Bowman nem feltétlenül osztja ezt a nézetet.