Gyurcsány Ferenc jövője és az ellenzék újraszerveződése

A baloldal jövője és az ellenzék újraszerveződése kapcsán Lendvai Ildikó és Barabás Richárd is megszólaltak, mindketten változásokat sürgetnek. Gyurcsány Ferenc pozíciója és a Demokratikus Koalíció (DK) vezetése körüli kérdések is terítékre kerültek.

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke szerint a baloldal jövője múlik azon, hogy Gyurcsány Ferenc marad-e a DK élén. Úgy véli, egy új baloldali mozgalomra van szükség, de nem a jelenlegi pártok vezetésével. Gyurcsány Ferenc lemondásától függően a DK is veszélybe kerülhet, hiszen a szavazói érzelmileg kötődnek hozzá, de Lendvai szerint a baloldal jövője is veszélyben lehet, ha Gyurcsány marad. Gyurcsány egy hete ismerte el a vereséget, de a lemondásáról még nem döntött.

A baloldali pártok súlyos vereséget szenvedtek az EP-választáson, a DK-MSZP-Párbeszéd listája 8 százalékot ért el, ami két EP-képviselői helyet jelent, a fővárosi listán pedig 16,6 százalékot kaptak, ami 6 helyet eredményezett egy 33 fős testületben. Lendvai Ildikó szerint Magyar Péter és a Tisza Párt berobbanása új helyzetet teremtett, és bár Magyart tehetségesnek tartja, egy országos párt megszervezéséhez más képességekre van szükség. Úgy véli, egy népszerű baloldali ellenzék felépítése szükséges.

Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke szerint az ellenzéknek progresszív újraszerveződésre van szüksége, és ebben Gyurcsány Ferencnek nem lehet szerepe. Barabás a Párbeszéd-Zöldek vezetését vállalva egy új progresszív erő kialakítását kezdené meg. A Párbeszéd-Zöldek a választáson a DK-val és az MSZP-vel közösen indult, és a fővárosi listán 16,6 százalékot értek el, ami Karácsony Gergely népszerűségének köszönhető. Barabás szerint a pártkongresszuson érzékelték az önkritika szükségességét és a közös gondolkodás megkezdését.

Barabás hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártoknak egyedi intézményi modellt kell kialakítaniuk, amely egyszerre biztosítja a belső versengést és a hosszútávú partnerséget. Azt is hozzátette, hogy a választási eredmények után a baloldali pártok vezetői nagyrészt a helyükön maradtak, de ő maga nem érzi jogosnak a kritikát, mivel a projektjük, Budapest védelme, sikeres volt. Barabás szerint a Momentum döntése, hogy nem lépett be a pártszövetségbe, nem volt szerencsés. A jövőbeni együttműködésről szólva Barabás úgy véli, a DK már nem lesz domináns pozícióban az ellenzéken belül, és a Párbeszéd a jövőben egy új, progresszív szövetségi párt létrehozására szeretne koncentrálni, amely akár más ellenzéki pártokkal kiegészülve, 2026-ra egy párttá olvadhat össze.

Barabás az új párt létrehozásáról eddig csak privát beszélgetéseket folytatott, mivel néhány szervezetben jelenleg teljes tisztújítás zajlik. "Nem két hét alatt születik meg egy ilyen progresszív demokrata erő, és nagyon sok ember részvételére lesz szükség hozzá" – mondta Barabás, aki szerint az új erő létrehozása már egy folyamatban levő történet, hiszen az elmúlt 14 évben nagyon hasonló gondolati rendszerek mentén szerveződtek új pártok, az LMP-től a Párbeszéden át a Momentumig. Barabás úgy látja, hogy az elmúlt években a DK próbált egy hegemón pozíciót kiépíteni, de ennek a kísérletnek vége: a Gyurcsány-párt szerinte nem lesz alkalmas arra, hogy vezető pozíciót töltsön be a progresszív ellenzéki oldalon.