Tesla érdeklődés csökkenése Európában

Az Autógyártók Európai Szövetségének legfrissebb eladási statisztikái szerint jelentős visszaesést mutat a Tesla iránti érdeklődés Európában, miközben a piacra hamarosan érkező olcsóbb villanyautók hatása még várat magára.

Az idei év első öt hónapjában a Tesla Model Y csak a kilencedik helyen szerepel az európai eladási listán, 79 ezer darabot értékesítve, ami jelentős csökkenés a tavalyi 104 ezerhez képest. A márka összesített eladásai 14 százalékkal maradtak el a tavalyi adatoktól, májusban pedig 36 százalékos visszaesést könyvelhettek el. A csökkenés mögött többek között az áll, hogy Európa legnagyobb piacain csökkent a villanyautók iránti kereslet, valamint a Kínából származó Model 3-ra kivetett ideiglenes védővám miatt emelkedett az ár.

A villanyautók népszerűségének csökkenésére két magyarázat létezik. Az egyik szerint az elektromos átállás most éri el a fenntartható növekedési pályát a korai optimizmus után, a másik szerint a villanyautók túl drágák a többség számára, és a németországi állami támogatások kimerülése is hozzájárult a kereslet csökkenéséhez.

A teljes európai újautó-piac 4,6 százalékos növekedést mutatott, összesen 4,6 millió személyautót értékesítve. A legnépszerűbbek között találjuk a Golf nyolcadik generációját, a T-Roc-ot és a Škoda Octaviát is.

A vásárlók többsége konzervatív döntéseket hoz, és ha nem tud otthon tölteni, vagy a nyilvános töltőpontok többsége lassú töltést kínál, inkább a benzines vagy hibrid autókat részesíti előnyben. A villanyautók piaci részesedése ennek következtében 12,4-ről 12,1 százalékra csökkent, míg a hibrideké 25-ről 29 százalékra nőtt.

A legnépszerűbb új autó a Dacia Sandero, amelyből 116 ezer darabot adtak el, és a Renault Clio, valamint a Peugeot 208 is a toplista elején helyezkedik el, egyenként 90 ezer eladott példánnyal.

Az olcsóbb autók iránti kereslet továbbra is magas, míg a villanyautók elterjedésére csak jelentős árcsökkenés esetén lehet számítani. A népszerűségi listán szereplő Toyota Yaris, Yaris Cross és az új Citroën C3 hagyományos vagy hibrid verziói is 6-8 millió forintos indulóáron kaphatók, ami jelentősen alacsonyabb, mint a villanyautók ára.