Érik a fostos szilva – Nagy István Facebook-bejegyzése

Nagy István agrárminiszter a Facebookon hívta fel a figyelmet a fostos szilva érésére, amelyet 2022 óta minden évben megoszt rajongóival. A fostos szilva, más néven cseresznyeszilva, mirabella, mirabolán, ónabóna, potyóka, fosóka vagy fosatószilva, ismert gyümölcs, de sokan már nem ismerik fel ezt a népi elnevezést.

Az agrárminiszter posztja szerint a fostos szilva érése alkalmat ad arra, hogy feltegyük magunknak a kérdést: Mi az a fostos szilva? Az Agrárminisztérium segítségével választ is kapunk erre a kérdésre. A fostos szilva hasmenést okozhat azoknak, akik túl sokat fogyasztanak belőle, ezért kapta a fosóka becenevet.

Nagy István posztja nem csak tájékoztató jellegű, hanem a népi kultúra és a hagyományos gyümölcsfajták iránti figyelemfelkeltés szerepét is betölti. A fostos szilva érésének megosztása egyfajta éves rituálévá vált a miniszter és követői körében. A gyümölcs hivatalos neve cseresznyeszilva, nem összekeverendő a ringlóval. A sárgás, pirosas termésű növény a rózsafélék családjába tartozik, lekvár-, szörp és kompótbefőzésre is alkalmas, de leggyakrabban pálinkához használják - a fostos szilva a szatmári szilvapálinka egyik fő alapanyaga. A híres grúz szósz, a tkemali is ebből készül.