Új meleg- és csapadékrekordok Magyarországon

Szombaton Magyarországon új napi melegrekord és csapadékrekord is született, amit a HungaroMet Zrt. hivatalosan is megerősített.

A HungaroMet Zrt. vasárnapi közleménye szerint a hétvégi hidegfront hozta meg a várt enyhülést, de előtte még a déli és keleti területeken a hőmérséklet délután sok helyen meghaladta a 30 Celsius-fokot. Derekegyházon a hőmérő higanyszála 37,7 fokig kúszott fel, ezzel megdöntve a korábbi, 2000-ben Tiszaroffon felállított 37,6 fokos napi melegrekordot.

Az enyhülést hozó hidegfrontot az eső mellett heves záporok és zivatarok is kísérték, utóbbiak felhőszakadással, helyenként jégesővel is társultak. A legtöbb csapadék az északkeleti országrészben hullott, méghozzá olyan sok, hogy a Tokaj állomáson mért 121,3 milliméterrel új napi csapadékrekord is született. Felidézték: az eddigi csúcstartó Drégelypalánk volt, 107,5 milliméterrel, amelyet 1999-ben rögzítettek.

A viharos időjárás komoly károkat is okozott a kelet- és északkelet-magyarországi országrészben. Mórahalmon és Sajókápolnán villámcsapás ért egy-egy épületet, Békéssámsonban pedig egy villám sújtotta fáról terjedt át a tűz egy ingatlanra. A szabolcsi Buj településen két utcában jégeső rongált meg lakóépületeket, amelyek közül két ház lakhatatlanná vált, így hat embert kellett kiköltöztetni. Ibrányban egy családi ház tetőszerkezete is olyan súlyosan megsérült, hogy az ott lakó két embernek el kell hagynia otthonát.