Magyarország EU-elnöksége és a jövőkép

Magyarország olyan Európai Unió elnökségi időszakot szeretne, amely képes újjáéleszteni az EU-t, hangsúlyozta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt arról, hogy az uniós elnökség során Magyarország célja, hogy Európát megerősítse és a magyar nemzeti érdekeket is képviselje az uniós szinten. A politikai igazgató szerint a június 9-i választásokon a magyar választók egyértelmű felhatalmazást adtak a kormánynak, hogy Európa jövőjét meghatározó döntéseket hozzanak.

Az elnökségi prioritások közös célja, hogy Európát újra naggyá tegyék, ami az elnökségi szlogenben is megjelenik: "Make Europe Great Again". Orbán Balázs kiemelte, hogy Magyarország számíthat a kontinens meghatározó politikusainak támogatására, és az elmúlt öt év tapasztalatai alapján innovatív megközelítéseket alkalmaznak majd, figyelembe véve az eltérő érdekeket.

A magyar-német kapcsolatokat érintve a politikai igazgató elmondta, hogy a két ország hasonlóan látja Európa jövőjét, és egy nyitott, a világ többi részével intenzív gazdasági kapcsolatokat ápoló Európát szeretnének. Az elmúlt évek brüsszeli politikájának következményeként bekövetkezett versenyképességromlásra is megoldást kell találni, amely könnyíti az európai vállalkozások életét és a versenyt.

Az illegális migráció kérdésében Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy Magyarország határvédelmi intézkedéseket tervez, és abban reménykedik, hogy európai szinten is egyetértésre jutnak az illegális bevándorlás megállításában. A politikai igazgató szerint az EU-nak változtatnia kell a migrációs politikáján, különben "nagyon nagy baj lesz a végén".

Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU-ban a jobboldali erők kiszorítására törekvők továbbra is összefognak, és a kormány azon fog dolgozni, hogy az előretört jobboldali erőkkel, különösen Olaszország és Franciaország esetében, együttműködjenek. Magyarország aktívan részt kíván venni az újraformálódó jobboldali együttműködés kialakításában.

A magyar uniós elnökség jelmondata és logója, egy uniós címer-bűvös kocka-hibrid, a "Make Europe Great Again" szlogen köré épül, amely Donald Trump választási szlogenjére utal. A magyar elnökségnek fontos szerepe lehet az új amerikai elnöki adminisztráció és az európai intézmények közötti kapcsolatok felépítésében, ha a novemberi amerikai elnökválasztáson Trump és a republikánusok győznek.

Egy májusban megjelent jogállamisággal foglalkozó uniós jelentés után az Európai Parlament sorra vette a lehetőségeket, hogyan lehetne megakadályozni, elodázni a soros magyar elnökséget - vagy legalább megoldani, hogy a Lengyelország és Magyarországgal szembeni jogállamisággal kapcsolatos eljárásra ne lehessen hatással. Magyarország 2010 óta apránként építette le a jogállamisági kereteket, üresítette ki a demokratikus intézményeket és épített ki egyfajta autokrácia és demokrácia között álló hibrid rezsimet. Az unió alapelveivel való ilyen fokú szembenállás az utóbbi években egyre kézzelfoghatóbb, Magyarországnak fájó következményekkel járt. Az EU és Magyarország közötti kommunikációban is meglátszik a feszültség, mindkét fél úgy érzi, védekeznie kell a másik oldallal szemben.