Sorsdöntő mérkőzés vár a magyar válogatottra

Vasárnap este a Skócia–Magyarország mérkőzés döntheti el, hogy melyik csapat jut tovább az A csoportból. Mindkét csapatnak csak a győzelem jelentheti a továbbjutást.

A csoportkörök harmadik, egyben utolsó fordulójában kerül sor a Skócia–Magyarország összecsapásra, amely 21 órakor kezdődik a stuttgarti MHPArena-ban, ahol a magyar csapat a németek elleni vereséget szenvedett. Ezzel párhuzamosan Svájc és Németország is megmérkőzik egymással. A skótok és a magyarok számára különösen nagy a tét, hiszen valószínűleg köztük dől el, hogy melyik nemzet szerezheti meg a csoport harmadik helyét, ami esetleges továbbjutást jelenthet.

A skót válogatott nem kezdte jól a tornát, hiszen 5–1-es vereséget szenvedett Németországtól, majd 1–1-es döntetlent ért el Svájc ellen. A magyar csapat eddig pont nélkül áll, miután 3–1-re kikapott Svájctól, majd 2–0-ra Németországtól.

Az utolsó közvetlen találkozó a két csapat között 2018-ban volt, amikor Skócia 1–0-ra győzött a Groupama Arénában. Az eltelt időben mindkét válogatott kerete változott, de több játékos is tagja még a csapatnak, mint akkor.

Szoboszlai Dominik a csapattól külön edzett szombaton, de az MLSZ szerint nincs sérülése, és a tréning későbbi részében csatlakozott a társakhoz. Balogh Botond és Nego Loic nem edzett a csapattal, míg Callum Styles, aki az előző két meccset sérülés miatt kihagyta, részt vett a szombati tréningen.

A Skócia–Magyarország mérkőzést percről percre követhetik majd a cikkünkben, és a Svájc–Németország meccsről is beszámolunk. A magyar válogatott továbbjutási esélyeiről itt írtunk, arról pedig itt tudnak szavazni, hogy melyik válogatott nyeri a Skócia–Magyarország mérkőzést.

A magyarok és a skótok eddig Európa- vagy világbajnokságon nem játszottak egymással, csak barátságos találkozókat kötött le egymással a két szövetség. A legutóbbi, 2018-as találkozón a skótok győztek 1–0-ra, ami a Leekens-korszak egyik reménytelenségét jelentette.

A fogadóirodák szerint mindkét csapat győzelmét 2,6-os szorzóval díjazzák, ami a kiegyenlítettséget mutatja. A skótok történetük során még sosem jutottak tovább világ- vagy Európa-bajnokságon, így ezúttal történelmi lehetőség előtt állnak.

A világranglistán Magyarország a 27., Skócia a 39. helyen áll, ami a magyarok előnyét mutatja. Mindkét kapitány, Marco Rossi és Steve Clarke is hangsúlyozta, hogy a játékosok érzik a tétet, és nem szorulnak extra motivációra.

A skótoknak a védelem összerakása jelenti a legnagyobb gondot, mivel Kieran Tierney sérülése miatt kiesett, és várhatóan Scott McKenna fog játszani a bal oldalon. A középpálya bal oldalán Andy Robertson, a Liverpool játékosa veszélyes pontrúgásokkal és beadásokkal járulhat hozzá a skót támadásokhoz, míg a támadások szervezését és a legfontosabb passzokat Scott McTominay-tól, a Manchester United játékosa várják.

A magyar válogatott erejéről sokat elmond majd az utolsó csoportmeccs. A védelmi stabilitás kialakítása lesz az elsődleges cél, és Willi Orbán vezérré válása, valamint Botka Endre bevetése a védelemben kulcsfontosságú lehet. A középpályán Callum Styles is ott lehet, aki Angliában nőtt fel, és a robbanékonysága mellett a brusztolásban is hasznos lehet a csapat számára.

A mérkőzést az argentin Facundo Tello vezeti, és nagy kérdés, hogy milyen szemléletben fogja kezelni a találkozót. Ha minden apróságot lefúj, az a skótoknak nem fog tetszeni, de a magyaroknak is idegen lehet a stílusa. Mindkét csapatnak alkalmazkodnia kell majd hozzá, miközben a feszültséget igyekszik kordában tartani.

Rossi eddig hiányolta a szerencsét, de ha ezúttal a csapata mellé áll, a győzelem összejöhet. Aztán pedig lehet szurkolni a spanyoloknak, olaszoknak, angoloknak, hogy a magyar továbbjutást ünnepelhessenek a drukkerek.

A skót válogatott értékét 207,5 millió euróra becsüli a Transfermarkt, míg a magyar válogatott értéke 165,5 millió euró. Steve Clarke, a skót válogatott szövetségi kapitánya 2019 óta irányítja a csapatot, és a 3-4-2-1-es felállás a kedvence, bár a svájciak ellen 3-4-1-2-es hadrendben állította fel a skótokat. A skót kapusok közül Angus Gunn élvezi a szövetségi kapitány bizalmát, aki mindkét eddigi Eb-mérkőzésen kezdő volt. Ryan Porteous piros lapja miatt nem lehet ott a pályán, helyén Grant Hanley játszott a svájciak ellen. A támadósorban Ché Adams a legfontosabb tag, aki az előző idényben 15 gólt szerzett a Southampton csapatában.

Ha vasárnap este Skóciát sikerülne legyőzni, akkor őket megelőznénk, de 3 pont önmagában nem biztos, hogy elég lenne ahhoz, hogy a hat csoportharmadik közül a négy legjobb közé odajussunk. Az előző, németek elleni meccshez képest két helyen változtatott Marco Rossi szövetségi kapitány: a védelemben Fiola Attila helyére bekerült Botka Endre, a középpályán pedig Nagy Ádám helyett Callum Styles kezd.

  • MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai – Bolla, Styles, Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga.
  • SKÓCIA: Gunn – Hendry, Hanley, McKenna – Ralston, Gilmour, McTominay, McGregor, Robertson – McGinn, Adams.