Szakértői tanácsok a kánikulában nyaralóknak

A nyári hőség különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, és ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, hőguta is fenyegethet minket. A Blikk szakértője segít abban, hogy mire figyeljünk a kánikula idején.

A szívbetegeknek különösen fontos, hogy nyáron figyeljenek a szokatlan tünetekre és kardiológus segítségét kérjék, ha ilyeneket észlelnek. Néhány szívgyógyszer fokozhatja a szervezet hőre adott válaszreakcióit, ezért különösen az idősebbeknek, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van, fokozottan kell figyelniük. Dr. Bense Tamás háziorvos azt javasolja, hogy a betegek lehetőség szerint kerüljék a nyári utazást, és inkább a hűvösebb hónapokban, szeptemberben vagy októberben tegyék meg azt.

A vízparti nyaralás során is fontos a megfelelő védelem. Dr. Bense Tamás tanácsai szerint érdemes olyan pólót viselni, amely védi a vállat és a nyakat, a fejet pedig kalappal óvhatjuk. A gyerekek, idősek és krónikus betegek számára különösen fontos, hogy a legnagyobb hőség idején, délelőtt 10 és este 6 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, és ha mégis kint vannak, akkor árnyékos helyen, ahol jár a levegő.

A lakásban is tehetünk a hűsölés érdekében. A szakértő szerint a lakásban minél kevesebb ruhát viseljünk, hogy a szervezetünk hőcsökkenést érjen el párologtatás útján. A napos oldalon a rolókat húzzuk le, és éjszakára nyitva hagyhatjuk az ablakokat, hogy a hűvösebb levegő beáramolhasson. Ha nincs klíma, ventilátor használata javasolt, a klímát pedig 25-26 fokra érdemes állítani.

A megfelelő folyadékbevitel is létfontosságú a kánikulában. Nyugalomban napi két és fél liter víz elegendő, de a szabadban tartózkodás esetén ez az mennyiség akár 5-6 literre is nőhet. Az ionvesztés pótlására sós italokat és zacskós leveseket ajánl a szakértő. Az alkoholfogyasztást általában nem javasolják, de egy pohár sör még elfogadható. A gyümölcsök fogyasztása és a napközbeni többszöri zuhanyozás is segíthet a hűsölésben.