Hétfőn extrém UV-B sugárzásra számíthatunk

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra kell számítani hétfőn Magyarország több területén, figyelmeztet a HungaroMet.

A HungaroMet tájékoztatása szerint a Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúlon, a fővárosban és környékén, valamint a Dél- és Észak-Alföldön, továbbá Észak-Magyarország jelentős részein az UV-index a 7-es értéket is meghaladhatja, helyenként pedig akár a 8-as értéket is elérheti.

A szakértők azt javasolják, hogy a lakosság fokozott óvatossággal védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen. Kiemelik, hogy ha lehet, 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, viseljünk vállat takaró ruházatot, szalmakalapot, és használjunk megfelelő fényvédő krémeket.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy normál bőrtípus esetén már 15-20 perc napon tartózkodás is elegendő lehet a bőrpír kialakulásához ebben az időszakban.

A Blikk korábban megírta, hogy vasárnap éjfélig figyelmeztető előrejelzést adtak ki hazánkban. Többfelé csapadékos időjárás csaphat le az országban, de keleten jégeső is számításba jöhet.

A jövő héten sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani. A hét második felében melegedés kezdődik, a hét és a hónap utolsó napján a legmelegebb órákban 29-34 fok valószínű.

Hétfőn a felhős tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és általában kevés felhő valószínű. Reggel még előfordulhat délnyugaton, délen csapadék, majd ott is megszűnik. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb.

Kedden sok napsütésre lehet számítani fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel. Estig néhol, inkább csak a déli országrészben, éjjel szórványosan valószínű zápor, zivatar. Többfelé megélénkül az északkeleti, keleti szél. A hőmérséklet hajnalban 12-19, a délutáni órákban 27-33 fok között alakul.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőkre is számítani kell, többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordul. A keleti szél sokfelé megélénkül, főleg zivatar térségében megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 14-21, a csúcsérték 24-30 fok között valószínű.

Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződésre és fátyolfelhőkre kell készülni, többfelé kialakulnak záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, zivatarban megerősödhet. A hőmérséklet hajnalban 14-20, délután 24-30 fok között várható.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható, de elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Néhol megélénkül a keleti, északkeleti szél. Hajnalban 15-20, a délutáni órákban 27-32 fokot mérhetünk.

Szombaton napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, de helyenként kialakulhat záporeső, zivatar. A délkeleti szelet több helyütt élénk lökések kísérik. A minimum 16-21, a maximum-hőmérséklet 28-33 fok között várható.

Vasárnap a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, de elszórtan előfordulhat záporeső, zivatar. Helyenként megélénkül a délkeleti szél, a hajnali 17-22 fokról 29-34 fok közé melegszik fel a levegő.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.