Újabb függetlenedési népszavazást szeretne a skót kormány

A skót kormányfő szerint demokratikus felhatalmazásuk van arra, hogy Skócia függetlenségét kivívják, mivel a legutóbbi választáson a függetlenséget támogató erők kerültek többségbe.

John Swinney, a Skót Nemzeti Párt vezetője és a skót kormány tagja a BBC vasárnapi műsorában hangsúlyozta, hogy a brexit "pusztító" hatásait csak Skócia függetlenné válásával lehet orvosolni. Kijelentette, hogy Skóciát az Európai Unióból kifejezett akarata ellenére kényszerítették ki, ami újabb érvet szolgáltat egy függetlenségi népszavazás mellett.

Swinney emlékeztetett arra, hogy a 2016-os brit EU-referendumon a skótok többsége az EU-ban maradás mellett döntött, ellentétben az országos többséggel, amely a kilépésre szavazott. Az SNP ezt követően többször is hangoztatta, hogy szükség van egy újabb népszavazásra.

A 2014-es függetlenségi népszavazáson a skótok többsége az Egyesült Királysághoz való tartozás mellett döntött, de Swinney szerint a 2021-es választási eredmények alapján a skót választók újra megerősítették a függetlenségre törekvő erők felhatalmazását.

A skót miniszterelnök nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy mi lesz a függetlenségi törekvések sorsa, ha az SNP nem szerez többséget a júliusi brit parlamenti választásokon. Skóciát 59 mandátum illeti meg a brit alsóházban, és a feloszlatott előző parlamentben az SNP 43 mandátumot szerzett. A közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt előretörhet az SNP rovására a közelgő választásokon.

A Skót Nemzeti Párt választási programjában kiemelt célként szerepel az újabb függetlenségi népszavazás, és amennyiben Skócia elnyeri a függetlenséget, a párt szeretné, ha az ország önálló országként visszalépne az Európai Unióba, illetve csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez is. A Munkáspárt, amely a közvélemény-kutatások alapján nagy többséggel nyerheti meg a július 4-i választásokat, sem a skóciai függetlenséget, sem Nagy-Britannia EU-csatlakozását nem támogatja.