A Fidesz nem csatlakozik az ECR frakciójához

A Finnek Pártjának újonnan megválasztott EP-képviselője, Sebastian Tynkkynen üdvözölte a hírt, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához. A párt, amely az Európai Parlamenti választásokon egyetlen mandátumot szerzett, korábban bírálta a Fidesz Ukrajna-politikáját.

Tynkkynen elmondta, hogy az EP-választások során gyakran merült fel a Fidesz csatlakozásának kérdése, és ők határozottan ellenezték ezt a lépést. "Helyesen cselekedtünk az ECR-ben, kint tartottuk a putyinistákat. Remélhetőleg a többi frakció is így fog tenni" – fogalmazott a finn képviselő.

A választások előtt még úgy tűnt, hogy a Fidesz az ECR-hez fog csatlakozni, azonban Giorgia Meloni, az olasz miniszterelnök és az ECR-frakció vezetője állítólag nemet mondott Orbán Viktornak. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője később azt nyilatkozta, hogy a román szélsőjobboldali AUR párt csatlakozása után a Fidesznek nincs szándékában bekerülni az ECR-be. "A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!" – írta Kocsis.

Tynkkynen a Facebookon arról számolt be, hogy a Fidesz az utolsó pillanatig próbálkozott a csatlakozással, de miután ez nem sikerült, a narratívát megváltoztatták és az AUR pártot tették felelőssé az elutasításért.

A másik kormánypárt, a KDNP bejelentette, hogy távoznak az Európai Néppártból (EPP), amely nemrég befogadta Magyar Péter Tisza Pártját. Arról még nincs hír, hogy a kereszténydemokrata formáció melyik pártcsaládban folytatja az Európai Parlamentben.