Gyalázatos bíró és a "rózsaszín németek" - A kormánymédia reakciója a vereségre

A kormánymédia heves támadásba kezdett a holland játékvezető, Danny Makkelie ellen, a német válogatott elleni 2-0-s vereség után. A kritikák szerint Makkelie volt a meccs leggyengébb embere, és a német sportsajtó vagy hallgatott, vagy próbálta elkenni az első gól előtti esetet.

A kormánymédia, az Origo és a Magyar Nemzet olvasói számára Danny Makkelie a meccs leggyengébb szereplője volt Marco Rossi szerint, Matthias Sammer pedig "nagyon-nagyon arrogáns embernek" nevezte. José Mourinho korábban jogtalan tizenegyest említett Makkelie kapcsán, és egy holland újság is szégyenteljes teljesítményről írt a német-magyar meccs kapcsán. A német sportsajtó viszont vagy hallgatott az első gól előtti esetről, vagy Gündogan szavaival próbálta bagatellizálni az esetet.

A kormánymédia a "rózsaszín mezes németeket" is kritizálta, akik Gündogan és Musiala góljaival nyertek. A Mandiner szerzője szerint nem szerencsés a németek honfitársának lenni, ehelyett a magyar történelem sötét időszakai utáni győzelmeket részesíti előnyben.

A játékvezető fő bűnei között szerepelt Gündogan góljának megadása, amikor Orbánt állítólag fellökték, és Emre Can esetleges kezezése a 90. percben, amit a magyar kormány- és sportsajtó egyértelmű tizenegyesnek látott, de a videóbíró ezt a döntést is jóváhagyta.

A magyar válogatott az Európa-bajnokságon két meccs után nulla ponttal az utolsó helyen áll, de ha legyőzi a skótokat, még továbbjuthat a csoport harmadik helyéről. A kormánymédia szerint fontos, hogy a magyarok ne forduljanak a játékosok ellen, és a szeretet, valamint az összefogás a bajban is fontosabb, mint a sikerek kísérő rossz hangulata vagy nyafogása.