A Starlink műholdjai és az ózonréteg károsodása

Amerikai kutatók szerint a Starlink műholdjai káros hatással vannak az ózonrétegre, amikor azok visszatérnek a Föld légkörébe és elégnek. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói által a Geophysical Research Letters tudományos lapban közzétett tanulmány szerint az elégés során keletkező alumínium-oxid részecskék roncsolják az ózonréteget.

A Starlink műholdakat Elon Musk cége, a SpaceX állította pályára, hogy internet-szolgáltatást nyújtsanak a Földre. Azonban a csillagászok hamarosan panaszkodni kezdtek, mivel a műholdak jelentősen megnehezítik a csillagok vizsgálatát, ami komoly problémát jelent mind az amatőr csillagászok, mind a tudományos kutatások számára.

A SpaceX válaszul 2022 augusztusában ígéretet tett arra, hogy a jövőbeni műholdakat úgy fogják megépíteni, hogy azok ne legyenek szabad szemmel láthatóak, így nem zavarnák az éjszakai égbolt megfigyelését. Ennek ellenére új probléma merült fel: a kutatók szerint 2016 és 2022 között nyolcszorosára nőtt az alumínium-oxid részecskék száma a légkörben, ami összefüggésben áll az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak számának növekedésével.

A kutatók szerint szabályozási lépések szükségesek a helyzet kezelésére, mivel a Starlink-műholdak elektromágneses sugárzást is kibocsátanak, ami további környezeti problémákat jelenthet. A Starlink jelenleg több ezer aktív műholddal rendelkezik a Föld körül, és más cégek is hasonló mennyiségű eszközt terveznek pályára állítani. A BGR szerint ezeknek a tevékenységeknek következménye lehet a sarki területeken a hőmérséklet további emelkedése, ami súlyosbíthatja a jégtáblák állapotát.