Gattyán György Megoldás Mozgalma válságban? Huszár Viktor távozik

Nagy felfordulás tapasztalható a Gattyán György által alapított Megoldás Mozgalomban, Huszár Viktor pártelnök távozásával és a Frisshirek.hu szerkesztőségének átszervezésével.

A Megoldás Mozgalom éléről távozik Huszár Viktor, aki egyben a Gattyán György érdekeltségébe tartozó Frisshirek.hu hírportál vezetője is volt. A Media1 információi szerint Huszár Viktor a távozás bejelentése előtt kirúgta a portál legtöbb munkatársát, körülbelül 7-8 főt a szerkesztőségből.

A hirtelen változások mögötti okok egyelőre ismeretlenek. Egyes források a párt gyenge választási eredményeit hozzák fel indokként, míg mások egy közelgő Partizán-interjúra utalnak, amelyben egy NAV-nyomozó Gattyán György adóügyeit boncolgatja majd. A Partizán interjúban Tiszolczi Lajos, a NAV egykori nyomozója állítja, hogy a legfelsőbb politikai szintekről érkezett utasítás a Gattyán György elleni, "az egyik legnagyobb elkövetési értékű" adóügy leállítására.

Huszár Viktor nem nyilatkozott a távozásáról, de Nemes Tamás, a Docler csoport kommunikációs igazgatója cáfolta, hogy a NAV-os nyomozóval készült videó összefüggene Huszár távozásával. Nemes Tamás kiemelte, hogy az interjúban remélhetőleg elhangzik majd, hogy Gattyán György ügyében az elmúlt évtizedben minden hazai és nemzetközi jogi fórum, így az Európai Bíróság is, neki adott igazat.

A Megoldás Mozgalom elnöksége a következő héten fog dönteni Huszár Viktor lemondásáról. A párt elnöksége áttekinti az önkormányzati és EP-választáson elért eredményeket, és ezek alapján hozza meg a döntést. A párt az önkormányzati választáson elért eredményekkel mérsékelten elégedett, azonban az EP-választás eredményét, ahol csupán 0,37 százalékot értek el, kudarcként éli meg.

A Frisshirek.hu portál átalakítása is folyamatban van, mivel a portál nem hozta az elvárt eredményeket. A tulajdonos a jövőben a videós tartalmak megerősítésére kíván fókuszálni, és a podcast csatornát szeretné előtérbe helyezni. Az átalakítás során három munkatársat bocsátottak el, munkájuk elismerése mellett.

A Partizán interjúban Tiszolczi Lajos részletesen beszámolt arról, hogy a NAV vezetői cseréje után kapott furcsa utasításokat, és hogy a Gattyán-ügyben végül a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették, annak ellenére, hogy a nyomozók már vádemelésre készültek. Tiszolczi szerint a nyomozás leállítását csak nagyon magas szintről kezdeményezhették, és az őt ért szabálytalan utasítások, valamint az állásajánlat visszavonása miatt úgy érezte, ellehetetlenült a munkahelyén.

Gattyán György ellen 2010 körül indult adatgyűjtés, majd nyomozás költségvetési csalás gyanújával, de az Európai Bíróság és a magyar bíróságok döntései alapján az ügyben nem történt adócsalás. A NAV 2017-ben új vizsgálatot indított, de a feljelentést a Fővárosi Főügyészség, majd a Kúria elutasította. Tiszolczi Lajos a Partizán interjúban azt is elmondta, hogy a Gattyán-ügyet a legmagasabb körökből tussolták el, és a NAV-nál történt tisztogatások idején három rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső személy, akik közül kettő széles körben ismert, közbenjárt a Gattyán-ügy megszüntetése érdekében.

A Docler csoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás kijelentette, hogy a Docler-csoport cégei zavartalanul működnek tovább, ahogy a Megoldás Mozgalom is. „A nyertes MEMO-s polgármestereinkkel az egyeztetések elkezdődtek. Miután majd benyújtják a mintatelepülések megvalósítására pályázati anyagaikat, azokat kielemezzük, és ígéretünkhöz híven az alapítói vagyonból megvalósítjuk a mintatelepüléseket” – tette hozzá.