Remekeltek a magyarok Csengcsouban

A magyar öttusázók második helyen végeztek Dél-Korea mögött a kínai Csengcsouban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel térhetnek haza.

Martinek János szövetségi kapitány szerint a magyar csapat várakozáson felül teljesített, hiszen senki sem számított arra, hogy ennyien állnak majd dobogóra. A magyarok a világbajnokságon szorosan a dél-koreaiak mögött végeztek, és ezt úgy érték el, hogy a női és a vegyes váltóban nem is indultak. Martinek János elmondása szerint a női váltó indulása már az elutazás előtt eldőlt, a vegyes váltó esetében pedig az egyéni versenyek után senkiben nem maradt elég energia.

A férfi csapatban Bőhm Csaba, Szép Balázs és Demeter Bence, míg a női együttesben Guzi Blanka, Erdős Rita és Bauer Blanka szereztek aranyérmet. A világbajnokságon a dobogós helyezések olimpiai kvótát értek, amennyiben a versenyzők korábban még nem rendelkeztek vele. Így Bőhm Csaba mellett Szép és Guzi ezüstérmesként, valamint Erdős bronzérmesként szerezte meg a részvételt a nyári játékokra.

A magyar csapat összesen öt olimpiai kvótával rendelkezik, mivel Gulyás Michelle, bár most a 18. helyen végzett, már korábban, a krakkói Európa Játékokon megszerezte a kvalifikációt. Az olimpián azonban nemenként csak két versenyző indulhat egy-egy országból, így a többlet kvóták esetén a szövetségnek kell döntenie a résztvevőkről. Martinek János a saját elvei szerint elkészíti a javaslatát, amit a szakmai bizottság szerdán fog megtárgyalni, és az elnökség hozza meg a végső döntést.