Himlős inka gyerekek 500 éves maradványait találták meg Peruban

Egy perui ásatás során régészek olyan gyerekcsontokat találtak, amelyeken a himlőfertőzés tünetei láthatóak, egy a Journal of Paleopathology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint – számol be róla a Live Science.

Az ásatás egy 1535 és 1540 között épült templom körüli temetőben zajlott, ahol a spanyol hódítók által bevezetett kulturális és társadalmi változások nyomai is felfedezhetők. A régészek több csontváz mellett nádból készült kereszteket és üveggyöngyöket is találtak, amelyeket a gyarmatosítók mutattak be az őslakosoknak.

A spanyol hódítók által behurcolt fertőző betegségek jelentették a legnagyobb veszélyt az inka népességre. Francisco Pizarro 1530 körül érkezett meg Peru északnyugati részére, és kevesebb mint száz év alatt az őslakos inka populáció 70 százaléka pusztult el, többek között olyan betegségekben, amelyekkel korábban nem találkoztak.

A Huanchacoban talált templom körüli temetőben 120 eltemetett csontvázat azonosítottak, amelyek közül 90 (75 százalék) gyerekeké volt. A gyerekek többsége, 60-an, 5 évesnél fiatalabbak lehettek, ami arra utalhat, hogy fejletlen immunrendszerük nem volt képes legyőzni egy ismeretlen kórt.

Két, körülbelül 18 hónapos gyermek csontjain talált elváltozások himlőfertőzésre utalnak. A váll-, könyök-, csukló-, csípő-, térd- és bokacsontokon látható lyukak, mintha moly rágta volna őket, az oszteomielitis variolosa tünetei, amelyet a himlővírus okozhat, bár ez viszonylag ritka, és 5 évnél fiatalabb gyerekeknél 5-20 százalékban fordul elő. A tünetek alapján a gyerekek valószínűleg néhány hét alatt haltak bele a himlőfertőzésbe.