Újraszámolás után is új választást szeretne Karácsony

Lehet-e tiszta eredménye az újraszámolásnak? Van-e esély a főpolgármester-választás megismétlésére? Ezekre kerestük a válaszokat. A főpolgármester-választás soha nem volt még ilyen szoros, Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot.

Az újraszámolás és a választás megismétlésének lehetőségei, valamint a határidők és fellebbezési lehetőségek összefüggéseit vizsgáljuk. A választás eredményét Vitézy Dávid megtámadta, mivel a 742 608 szavazatból 24 592 érvénytelen volt, és felmerült, hogy ezek közül nem mindegyik volt ténylegesen érvénytelen.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai átvizsgálták az eredetileg érvénytelennek minősített szavazatokat, és az első nyolc kerületből származó lapok közül több mint ötszáz szavazólapot ítéltek érvényesnek. Nem hivatalosan úgy tudjuk, a legtöbb érvényessé vált szavazat Vitézyre ment, őt követi valamivel lemaradva Karácsony, de a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András is kapott új voksokat.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által átvizsgált érvénytelen szavazatok közül végül 560 szavazólapot minősítettek érvényesnek. A hivatalos végeredmény szerint Karácsony Gergely 41 szavazattal előzi meg Vitézy Dávidot. Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje kezdeményezte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását, amelyeket a Nemzeti Választási Iroda pénteken vizsgált meg. Karácsony csütörtökön jelentette be, hogy az újraszámlálás eredményétől függetlenül megismételné az egész főpolgármester-választást, és a szavazatok újraszámlálása után is kitart amellett, hogy új választást szeretne.

A választás eredményét megkérdőjelező Vitézy fellebbezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta, és elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámolását. Az újraszámolás eredménye előtt nem lehet megjósolni, hogy ez Vitézy győzelmét hozhatja-e, de ha jelentős számú érvényes voksot találnak, az megfordíthatja az eredményt.

Karácsony Gergely váratlanul új választást javasolt, ami arra utalhat, hogy úgy érzi, az újraszámolás Vitézy javára dönthet. A főpolgármester-választás megismétlésére utaló politikai és jogi kérdések is felmerülnek.

Az újraszámolás előtt felmerült a szavazólapok manipulálásának gyanúja is. Karácsony szerint az NVB nem garantálta az urnák biztonságát, és volt olyan kerület, ahol a jegyző az ellenzéki tagok jelenléte nélkül bontotta fel az urnát.

Az újraszámolás után sem ér véget a bizonytalanság, mivel minden NVB-döntés ellen jogorvoslattal lehet élni, először a Kúrián, majd az Alkotmánybíróságon is. Vitézy több fellebbezést is benyújtott, amelyek különböző jogorvoslati fórumokon kerülnek majd tárgyalásra.

Az újraszámolás eredményétől függően az NVB vagy változtatás nélkül helybenhagyja a Fővárosi Választási Bizottság döntését, vagy új eredményt állapít meg. Mindkét esetben lehetőség van a döntés megtámadására a Kúrián, majd az Alkotmánybíróságon.

A megismételt főpolgármester-választás esélyeit illetően a szakértők óvatosak, mivel a helyzet jogilag is bonyolult és sok szereplős. Az új választás megszervezése idő- és költségigényes lenne, és csak az eredeti három jelölt szerepelhetne a szavazólapon. Döbrentey Dániel jogász, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője szerint új választást akkor lehet kiírni, ha Karácsony igazolja, hogy jogsértés történt, de ha lesz is új szavazás, az valószínűleg csak néhány körzetre vonatkozhat majd.

Ha Karácsony lemondana a főpolgármesterségről, az időközi választást eredményezhetne, de a helyzetet bonyolítja, hogy közben megvan az új főpolgármester személye a június 9-i választás alapján.

A Nemzeti Választási Bizottság reggel óta folyamatosan számolja újra a vasárnapi voksolás érvénytelennek minősített szavazatait, több olyat is találtak, amelyet annak ellenére soroltak érvénytelennek, hogy valójában érvényes volt. A már egyszer átszámolt szavazólapokat tételesen átvizsgálják, majd a 17 órától kezdődő ülésen lefolytatják a szakmai vitát arról, hogy a kiszűrt és így érvényesnek minősített voksok közül mindet figyelembe lehet-e venni. Ezt követően 18 óra körül közölhet az NVB konkrét számokat, ezzel együtt pedig azt is, hogy mi lett a főpolgármester-választás végeredménye. Az eredményről be fogunk számolni.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt egy hét magyarországi internetes kereséseit alapul véve az látható, hogy a „Budapest választás” keresési kifejezés a választás éjjelén érte el a csúcsot, míg az „újraszámlálás” keresési kifejezés csak a hét végére kezdett látható lenni. Az „újraszámlálás” iránti érdeklődés még jobban megmutatja, hogy jelenleg előzi a „Magyar Péter” keresési kifejezés iránt való internetes keresési érdeklődést, ami a politikus iránti érdeklődés intenzitása miatt beszédes indikátor.

Pénteken délután öt órára hívták össze a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülését, ahol várhatóan este hat óra körül fog eldőlni, hogy ki lesz októbertől Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely sajtóhírek szerint nyert, ezt pedig ő is így tudja, állítja, hogy most akarják elcsalni a választást ellene. Az NVB ülésén döntenek majd a vitatott voksokról is, amelyek között olyan szavazólapok is vannak, ahol például az X kilóg a körből. Vitézy Dávid első, a teljes főpolgármester-választás megismétlését kérő fellebbezését elutasították, a másodikat, az újraszámolást célzó nyomán számolták ma újra az eredetileg érvénytelenített voksokat. A főpolgármester-jelölt csütörtök este egy harmadik jogorvoslati kérelmet is benyújtott, amelyben csak a IV. és a VII. kerület esetében kérte az eredmények megsemmisítését és a szavazás megismétlését. Az ülést viszont 17 órakor nem kezdték el, jelentős több mint kétórás csúszással kezdődött el.