Újraszámlálás Győrben: Dézsi Csaba András fellebbezése nyomán

Győr-Moson-Sopron megyében újraszámlálást rendeltek el a választási bizottság döntése értelmében, miután Dézsi Csaba András, Győr jelenlegi polgármestere fellebbezett.

A Győr-Moson-Sopron Vármegye területi választási bizottsága péntek reggel úgy határozott, hogy helyt adnak Dézsi Csaba András jogorvoslati kérelmének, és elrendelik a szavazatok újraszámlálását.

Dézsi Csaba András a csütörtök délutáni határidő előtt, két órával a törvényben megszabott 16 órás határidő lejárta előtt nyújtotta be fellebbezését a választási bizottság elnökének. A fellebbezésében arra kérte a bizottságot, hogy vizsgálják meg újra az érvényes és érvénytelen szavazatokat, mivel állítása szerint érvényes szavazatokat is érvénytelenné nyilváníthattak.

Dézsi indoklása szerint voltak olyan helyzetek, ahol a jelöltekre leadott szavazatok számát nem tudták megfelelően ellenőrizni, és több szavazókörben is előfordultak olyan események, amelyek miatt a szavazatszámok még változhatnak. Például egyes polgármesterjelöltek szavazólapjai összekeveredhettek, ami megkérdőjelezheti a szavazatszámok hitelességét.

A választási bizottság a döntését két kúriai határozat alapján hozta meg, és végül úgy döntöttek, hogy csak azokban a hét választókörben rendelnek el újraszámlálást, amelyeket a fellebbezésben megnevezett. A Kisalföld arról számolt be, hogy a 13-as, 16-os, 18-as, 30-as, 32-es, 53-as és 54-es választókörben leadott voksokat számolják újra, összesen 4207 urnában lévő, lebélyegzett szavazólap átvizsgálását jelenti.

Az első eredmények szerint Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltje, aki a TVSZ, az LMP – Zöldek és a Momentum színeiben indult, 440 szavazattal legyőzte Dézsi Csaba Andrást. A pontos szavazatszámok a következőképpen alakultak:

  • Pintér Bence – 31,15 százalék (18 297 szavazat);
  • Dézsi Csaba András – 30,40 százalék (17 857 szavazat);
  • Borkai Zsolt – 27,02 százalék (15 871 szavazat).

Dézsi Csaba András a választás éjjelén még gratulált ellenfelének, de másnap már jelezte, hogy újraszámlálást kér, mivel négyszáz szavazat különbség nem tűnik kevésnek, és 900 szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítottak.

Az újraszámlálás a tervek szerint hétfő reggel kezdődik, és Malomsoki István vármegyei jegyző, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Választási Iroda elnöke szerint a szavazatok újraszámolása két-három napig eltarthat. Pintér Bence kíváncsian várta a bizottság döntését, és megjegyezte, hogy ha helyt adnak a beadványnak, akkor Dézsi Csaba András gyakorlatilag hivatalos papírt szerez arról, hogy az általa vezetett és felügyelt hivatali szervezet képtelen volt megfelelően lebonyolítani a szavazatszámlálást. Pintér Bence a Magyar Hangnak elmondta, a szóban forgó hét választókörben összesen lényegesen kevesebb érvénytelen szavazat volt, mint amekkora különbség kialakult közte és Dézsi Csaba András között, vagyis nem számít arra, hogy érdemben befolyásolná az eredményt.

Borkai Zsolt, Győr egykori polgármestere, aki az adriai jachtos-videó kiszivárgása miatt bukott meg, a választáson 27 százalékot szerzett polgármester-jelöltként. Borkai szerint a győriek ezzel a szavazatszámmal rehabilitálták őt, és kifejezték, hogy a korábbi 13 év polgármestersége nem veszett kárba. Borkai beül majd a közgyűlésbe is, és kijelentette, hogy Pintér Bence polgármester mindenben, ami a város fejlődését szolgálja, számíthat az ő tapasztalatára.

Borkai Zsolt a Fidesz és közte lévő megállapodás rendezetlenségét is megemlítette, amely szerinte a párt és ő között az elmúlt öt évben nem történt meg. A megállapodás a Fidesz általi rehabilitációjáról és családja békén hagyásáról szólt, de szerinte ez nem valósult meg. Borkai szerint Dézsi Csaba András nem az ő indulása miatt veszítette el a választást, hanem saját magának köszönheti a vereséget, amit a Fidesz is elősegített.

Az Audi-földek ügyében Borkai hazugságnak és rágalomnak nevezte a vádakat, hangsúlyozva, hogy a nyomozás lezárult, és semmiféle bűncselekmény nem történt. Borkai azt is elárulta, hogy a Fideszből való kikerülése után elvesztette barátai 90 százalékát, ami szerinte az érdekbarátságok megszűnéséből fakad.