Putyin békét ajánl Ukrajnának: négy feltétel a békekötéshez

Vlagyimir Putyin orosz elnök négy konkrét feltételt sorolt fel, amelyek teljesülése esetén Oroszország kész békét kötni Ukrajnával. A feltételeket több nemzetközi hírügynökség, köztük a TASzSz, az AP és a Reuters ismertette.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a külügyminisztériumban tartott pénteki beszédében ismertette azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén lehetséges lenne a békekötés Ukrajnával. A következő négy pontot emelte ki:

  1. Az ukrán hadseregnek el kell hagynia a Donbasz régiót és a "Novorussziját", azaz a részlegesen megszállt Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyéket, amelyeket Oroszország 2022-ben formálisan magához csatolt, de nem uralja a teljes területüket.
  2. Ukrajnának fel kell adnia a NATO-tagságra törekvést, és semleges álláspontot kell elfogadnia.
  3. Meg kell szüntetni minden Oroszországot érintő nyugati szankciót.
  4. Ukrajnának garantálnia kell, hogy soha nem helyez el atomfegyvereket a területén.

Putyin elnök kifejtette, hogy hajlandó tárgyalni Európával a kontinens biztonságának jövőjéről, ugyanakkor kritikával illette Ukrajna felfegyverzését és az orosz vagyonok befagyasztását követő „ellopását”. Emellett a békekötéshez már szélesebb körű feltételekről beszélt, többek között garanciákat szeretne Ukrajna atommentességére, katonai képességeinek korlátozására és az országban élő orosz nyelvű kisebbség érdekeinek védelmére.

Oroszország jelezte, amennyiben Ukrajna megkezdi a csapatkivonást és hivatalosan is közli, hogy nem törekszik a NATO-tagságra, Moszkva kész lesz tárgyalni a konfliktus lezárásáról. Putyin arról is beszélt, hogy javaslatát a háború “végleges megoldásának” szánja, nem csak a jelenlegi állapotok befagyasztását szeretné elérni. A békefeltételek között szerepel, hogy nemzetközi szerződésekben kell lefektetni, hogy az elcsatolt területek Oroszország részei.

Putyin közölte, hogy azonnal elrendeli a tűzszünetet Ukrajnában, ha az ukránok elkezdik a csapataik kivonását a Moszkva által bekebelezett négy megyéről és lemondanak a NATO-hoz való csatlakozásról. Az oroszok feltételei minden bizonnyal elfogadhatatlanok Ukrajna számára, mivel ők azt szeretnék elérni, hogy Oroszország vonuljon ki a megszállt területekről, valamint a katonai szövetséghez való csatlakozásról sem mondanának le szívesen.

“Azt sürgetjük, hogy lapozzunk tovább a történelemnek erről a tragikus lapjáról, és kezdjük meg lépésről lépésre helyreállítani az egységet Oroszország, Ukrajna, és egész Európa között” – mondta Putyin a javaslatáról. Szerinte ha Kijev és nyugati szövetségesei elutasítják a javaslatát, akkor őket terheli a “politikai és morális felelősség” a vérontás folytatásáért. Putyin hangsúlyozta, hogy az Európát fenyegető veszély nem Oroszországtól ered, hanem az Egyesült Államoktól való függőségben rejlik, és hogy Európát a globális gazdasági fejlődés perifériájára szorítják ki.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy Putyin nincs abban a helyzetben, hogy megszabja a béke feltételeit Ukrajnának, és méltatta Kijev katonai sikereit. Austin nem válaszolt közvetlenül a NATO-bővítésre irányuló kérdésekre, de megjegyezte, hogy a NATO bővítése rövid távon nem valószínű, és jelenleg Svédország és Finnország felvétele élvez prioritást.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára bejelentette, hogy a szövetséges országok megállapodtak egy terv elkészítésében, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását. A koordinációs és kiképzési központot a németországi Wiesbaden amerikai katonai bázisán hozzák létre, és magas rangú tábornokok irányítják majd, akik az európai szövetségesek legfelsőbb parancsnokának tartoznak beszámolási kötelezettséggel. A projektbe várhatóan közel 700 NATO- és partnerországbeli személyt vonnak majd be.

Stoltenberg szerint Putyin békeajánlata nem tekinthető "jóhiszemű ajánlatnak", és még több agresszióhoz vezet majd. "Ez nem békejavaslat. Ez egy még több agresszióra, több megszállásra irányuló javaslat, és bizonyos értelemben azt mutatja, hogy Oroszország célja valóban Ukrajna kontroll alatt tartása" - mondta a főtitkár. Lloyd Austin amerikai védelmi államtitkár is megerősítette, hogy Putyin nincs abban a helyzetben, hogy megszabja Ukrajnának, mit kell tennie a béke érdekében.