Őszinte benzingőzös ünnep Le Mans szívében, a pilótaparádén

Ezúttal nem a versenypályán, nem nagy tempóval és nem a legújabb autók haladtak, hanem a város központjában lassan, de hangosan gördült át megannyi patinás gyönyörűség.

A 92. Le Mans-i 24 órás autóverseny izgalmas eseményeként a rajongók pénteken este a város szívében élvezhették a látványos pilótaparádét, ahol szerkesztőségünk is jelen volt. A legnagyobb üdvrivalgást a kilencszeres világbajnok motoros, Valentino Rossi kapta, de hasonlóan szívélyes fogadtatásban részesültek Jenson Button, Romain Grosjean, Robert Kubica és a közönségkedvenc ferrarisok is.

A pilóták többsége patinás amerikai és francia járműveken érkezett, de a legnagyobb számban az Alpine régi és új modelljei képviseltették magukat a Le Mans Hypercar királykategóriájában. A verseny időmérő futamain már eldőlt a rajtsorrend, ahol a 6-os rajtszámú Porsche teljesített a legjobban, így ez az autó indulhat az első helyről. A második és harmadik helyen egy-egy Cadillac végzett, azonban az egyiket öt rajthelyes büntetéssel súlytották egy korábbi baleset miatt, így végül egy Ferrari indulhat a harmadik pozícióból.

A verseny szombat délután négy órakor kezdődik, a rajtjelet pedig a francia futball élő legendája, Zinédine Zidane adja majd, aki e tekintetben LeBron James és Rafael Nadal nyomdokaiba lép.

A Hypercar csúcskategóriában kilenc gyártó összesen huszonhárom hibrid autója áll rajtvonalhoz. A címvédő Ferrari, a Toyota és a Peugeot az összkerék-hajtást lehetővé tevő LMH kategóriában, míg a Porsche, a Cadillac, a BMW, az Alpine, a Lamborghini és az Isotta Fraschini a hátsókerék-hajtású LMDh-ban versenyez.

A 2024-es bajnokságot három futamot követően a Porsche Penske Motorsport egyik autója vezeti, majd pedig a szintén porschés Hertz Team Jota, illetve a Toyota Gazoo Racing alakulatai következnek a sorban.

A 33 országból érkezett összesen 186 versenyző közül a legtöbb francia (26), de az angolok (20) és az olaszok (16) is szép számmal képviseltetik magukat a 16 korábbi F1 pilótát és 12 korábbi Le Mans bajnokot felvonultató mezőnyben. A 2009-es Forma 1-es bajnok Jenson Button Porschéval, a lengyelek ex F1-pilótája, Robert Kubica Ferrarival, Romain Grosjean Lamborghinivel, a hétszeres F1 világbajnok Michael Schumacher fia, Mick Schumacher Alpine-nal, valamint a kilencszeres világbajnok motoros Valentino Rossi is megméretteti magát az LMGT3 kategóriában.

Az idei Le Mans-i 24 órás autóverseny kiszámíthatatlan, hiszen számos új technológia és változatos stratégiai lehetőségek állnak a csapatok rendelkezésére. A verseny vasárnap délután négy órakor ér véget, és minden rajongó izgatottan várja, hogy ki lesz a következő, aki beírja nevét a legendás verseny győztesei közé.