A nagyobb motorteljesítmény növeli a balesetek esélyét

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a nagyobb motorteljesítményű autók gyakrabban érintettek balesetekben, mint kisebb teljesítményű társaik. A carVertical autóipari adatszolgáltató cég által végzett felmérés szerint nincs olyan autómárka, amelynél a kisebb teljesítményű járművek szenvedtek volna több balesetet.

A kutatás során 43 autómárka járműtörténeti jelentéseit elemezték, és minden esetben megállapították, hogy az erősebb motorral rendelkező autók nagyobb valószínűséggel válnak baleset áldozatává. Az Audi, Volkswagen, Ford, Renault, Skoda és Toyota márkájú autók esetében is hasonló tendenciát figyeltek meg: minél nagyobb a motorteljesítmény, annál magasabb a károk aránya. Különösen kiemelkedik a BMW, ahol a 400 kW feletti motorral rendelkező autók esetében a baleseti arány elérte a 68,6 százalékot. Ezzel szemben a 100 kW alatti teljesítményű autóknál ez az arány csak 60,3 százalék volt.

Matas Buzelis, a carVertical kommunikációs vezetője szerint az erősebb autók sofőrjei hajlamosabbak a sebességkorlátozások figyelmen kívül hagyására és nagyobb kockázatvállalásra. A kezdő vezetőknek ezért gyakran ajánlják a kisebb teljesítményű autókat, mivel ezekkel nagyobb eséllyel kerülhetők el a balesetek. Az erősebb járművek viszont jobban irányíthatók és fejlettebb fékrendszert kínálnak, ami előnyös lehet a vezetés során.

A carVertical által ellenőrzött autók közül a Bentley rendelkezik a legnagyobb átlagos motorteljesítménnyel, 415 kW vagy 564 LE értékkel. Ezt követik a Maserati, Cadillac, Tesla és Porsche márkák. A legkisebb átlagos motorteljesítmény a Smart autóknál volt, de a Dacia, Lancia, Fiat és Suzuki sem maradt el jelentősen. A kutatás rámutat arra is, hogy a használtautó-vásárlók gyakran ellenőrzik az erősebb motorral rendelkező autók múltját, de a kisebb teljesítményűekét is. Buzelis hangsúlyozza, hogy a komolyabb baleseti előzmények intő jelek lehetnek, ezért a használtautó-vásárlás előtt mindig érdemes szakemberrel konzultálni.