Karácsony Gergely reakciója az NVI döntésére és új választás kiírását szorgalmazza

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, kijelentette, hogy bár az újraszámlálás eredménye szerint ő nyerte meg a főpolgármester-választást, mégis új választás kiírását fogja szorgalmazni.

A főpolgármester a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a választási eredmények újraszámlálása súlyos jogsértést jelentett, és ennek kapcsán biztosan meg fogják támadni a döntést. Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, amit az NVB pénteken kora este hirdetett ki. Azonban Karácsony úgy véli, az egész folyamat manipulatív volt, ezért új választás kiírását fogja képviselni.

A választási eredményeket követően Karácsony rövid beszédet tartott, amelyben hangsúlyozta Budapest jelentőségét és példamutató szerepét. "Nyertünk elsőre, másodjára, és ha kell nyerünk harmadjára, negyedjére, ötödjére is" – kezdte beszédét, majd hozzátette, hogy a főváros mindig is emberséget, szabadságot, európaiságot és elfogadást mutatott, és ezekre Magyarországnak is szüksége van.

A főpolgármester kiemelte, hogy egy olyan városra van szükség, ahol a politika nem uralkodást, hanem szolgálatot jelent. Büszke arra, hogy a budapestiek többsége úgy döntött, őt bízzák meg ezzel a szolgálattal, és hogy az elmúlt 30 évben nem kapott ennyi szavazatot főpolgármester.

Karácsony elismerte, hogy "mindent lehetne jobban csinálni, és hogy nem tökéletesek", majd új politikai erőkről beszélt, akiket a város szolgálatába kell állítani, itt valószínűleg a Tisza Pártra utalt, amelynek 10 képviselője lesz a közgyűlésben.

A főpolgármester megköszönte a támogatást, a segítséget és a szavazatokat, valamint azoknak is háláját fejezte ki, akik nem rá szavaztak, mondván, ez motiválja őket, hogy még jobbak legyenek. Végül köszönetet mondott Budapestnek, amiért egyetemistaként befogadta.

Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráción hangsúlyozta, hogy az újraszámlálás számára kedvező eredménye ellenére kitart az elhatározása mellett, mert az egész folyamat végtelenül manipulatív, politikai félrevezetésekkel, trükkökkel, lehallgatásokkal teli volt. "Minden, ami aláássa a demokráciába vetett hitet, megtörtént" – jelentette ki, hozzátéve, hogy ha ezt helyre akarják állítani, az egy új választás, egy új szavazás a meglévő jelöltekkel.

"Köszönöm Budapest, vágjunk bele, csináljunk egy még jobb öt évet!" – zárta beszédét Karácsony Gergely. Az új választás kiírását szorgalmazó döntését pedig azzal indokolta, hogy jogorvoslati beadvánnyal fognak élni az újraszámlálással kapcsolatban, és már az NVB határozata előtt is jelezte, hogy bármi is lesz az eredmény, kezdeményezni fogja a főpolgármester-választás megismételését.