Rossi: Azért jutottunk ki az Eb-re, mert kiérdemeltük, szeretnénk főszereplők lenni és örömet szerezni a magyar szurkolóknak

A magyar labdarúgó-válogatott két játékosa, Nego Loic és Bolla Bendegúz már Kölnben vannak, és készen állnak a szombati Európa-bajnoki mérkőzésre. Nego kisebb sérülése miatt a játéklehetősége még kérdéses, de a csapatmunka szellemében támogatja társát, Bolla Bendegúzt.

Nego Loic, aki a jobb oldalon bevethető, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő és Bolla nem riválisok, hanem csapattársak, és egymást segítve törekszenek a közös sikerre. Bolla tehetségét kiemelve Nego hangsúlyozta, hogy a közös munka és a tanácsok megosztása révén mindketten fejlődnek. Nego, aki korábban nem gondolta volna, hogy a magyar válogatottban játszik, ma már hálásan tekint vissza a döntésére, és örömmel tölti el a magyar szurkolóktól kapott szeretet.

Bolla Bendegúz, aki a Servette-tel Svájci Kupa-győztes lett, szerint a válogatottnak nincsenek határai, és a továbbjutás a minimális célkitűzésük az Európa-bajnokságon. A német-skót elleni döntetlen is örömet jelentene számukra, de a csapat elsősorban a kemény játékra és a teljesítményre koncentrál. Bolla emlékeztetett arra, hogy már gyerekként, 2007-ben is játszott Németországban egy tornán, a Cordial Cupon, ahol jelenlegi csapattársai, Dominik Szoboszlai és Csoboth Kevin is vele voltak. Büszkeséggel tölti el, hogy a székesfehérvári Főnix klubban végzett munka eredményeként most Európa-bajnokságra készülhetnek.

Marco Rossi, a magyar válogatott kapitánya elismeri az ellenfél erősségeit, kiemelve a védekezésüket, ahol Akanji, a Manchester City játékosa is helyet foglal, valamint Granit Xhaka középpályás teljesítményét, aki a Leverkusenben futott remek szezont. Rossi szerint a csapat elől is gyors, összességében rendkívül erős ellenféllel kell szembenézniük. A kapitány hozzátette, hogy a játékosok nyugodtak és magabiztosak, de tudatában vannak az Eb-vel járó nyomásnak és elvárásoknak. Rossi hangsúlyozza, hogy a koncentráció megőrzése és az összeszedettség kulcsfontosságú lesz a pályán.

Rossi szerint nem véletlenül jutottak ki az Európa-bajnokságra, hanem azért, mert a pályán nyújtott játékokuk alapján megérdemelték. Szeretnének főszereplők lenni és örömet szerezni a szurkolóiknak. A kapitány kiemelte, hogy a kezdőcsapat összeállításánál sok mindent kell figyelembe venni, például hogy hogyan érzi magát a játékos, hogyan teljesített az edzésen, és az sem mindegy, hogy kivel néz farkasszemet a pályán. "Mindig figyelembe kell venni, hogy ki lesz az ellenfél, mindenkinek a saját csapatán túl az ellenfélre is figyelnie kell. Megpróbálunk olyan játékosokat a pályára tenni, akik képesek tökéletesen védekezni, előkészíteni, helyzeteket kiharcolni, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ellenfelek játékosait sem" – hangsúlyozta Rossi.

A svájci válogatott szövetségi kapitánya, Murat Yakin az Indexnek elmondta, hogy nem becsülik le Magyarországot, és jó színvonalú mérkőzésre számít. Yakin szerint a magyar válogatott erőssége a csapatként való összetartás, és bár a selejtezőben nem veszítettek, csak egy felkészülési meccsen maradtak alul nemrég, így kemény meccsre számít. A svájci kapitány a jövőre koncentrál, nem a múltra, és bár a csoportfavorit németek mögött épp ez a két együttes lehet legnagyobb harcban a továbbjutásért, minden meccset komolyan vesznek, és magas színvonalú játékra törekednek.

Granit Xhaka, a svájci válogatott csapatkapitánya, aki a Leverkusenben német bajnok és Német Kupa-győztes lett, valamint Európa-liga-döntőbe jutott, elmondta, hogy a siker magabiztosságot hozott számára. Xhaka szerint az Eb egy új kihívás, és szeretnének jól kezdeni, valamint továbbjutni a csoportból. Rossi korábban kiemelte, hogy Xhaka a világ egyik legjobb játékosa, és a svájci válogatott sikerének fő letéteményese, amit Xhaka örömmel fogadott, és hangsúlyozta, hogy számára a legfontosabb, hogy 100 százalékot nyújtson és segítse a csapatot.

Európa-bajnokság

A csoport, 1. forduló

Magyarország–Svájc – élőben az Indexen!

Köln, RheinEnergieStadion. szombat 15.00. (Tv: M4 Sport). V: Vincic (szlovén)

A várható kezdőcsapat

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla, Schäfer, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

(Borítókép: Marco Rossi szövetségi kapitány a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott nyilvános edzése után Weiler-Simmerbergben 2024. június 12-én. MTI/Illyés Tibor)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!